Så kraftsamlar polisen mot Stockholms våldsspiral

Ska försöka lösa 14 gängdåd

Flera brutala dåd under sommaren kopplas till gängkonflikten i Stockholm.

Nu inleds ”Portia” – en särskild insats för att försöka knäcka våldsspiralen.

– Vi sätter in både synliga och dolda resurser, säger Anders Bryngelsson på polisen.

Flera kriminella nätverk tros vara inblandade i den nya konflikten som blossat upp i de västra delarna av Stockholm.

För att försöka få stopp på det eskalerande våldet, som skördat flera liv och skadat ännu fler, inleder polisen en så kallad särskild händelse.

Beslutet innebär bland annat att man kan få in extra många poliser i en riktad insats mot gängen.

– Det gör att vi bättre kan leda och fördela våra resurser. Insatsen leds inom ramen av en lokal särskild händelse som kallas Portia, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Anders Bryngelsson, presstalesperson i polisregion Stockholm.
Anders Bryngelsson, presstalesperson i polisregion Stockholm.

Anledningen är sommarens många våldsdåd.

– Vi har en konflikt mellan olika individer i Rinkeby som kopplas till kriminella nätverk. Jag kommer inte exemplifiera vilka ärenden under sommaren som kopplas till den här insatsen.

Teorin: Rad av hämndaktioner

Enligt uppgifter till Aftonbladet utreds fyra mord och tio mordförsök i Portia.

  • Det första mordet gäller en dödsmisshandel i Tensta den 1 juli. En ung gängman hittades mitt i natten blodig och medvetslös på en gata. Han vårdades länge på sjukhus, men dog senare av svåra skallskador, enligt samma uppgifter.

Aftonbladet har tidigare kunnat rapportera om att polisen haft teorin att gärningsmän försökt hämnas för dödsmisshandeln vid minst två tillfällen:

  • Den 10 juli körde två män, beväpnade med automatkarbin, in i Tensta centrum på en moped. Männen körde mot en plats där flera ur ett kriminellt nätverk befann sig. Men innan gärningsmännen hann avlossa skott dök en polispatrull upp och lyckades avvärja hämnddådet.
  • Den 13 augusti sköts en 22-årig ledare för Rinkebygänget ”Shottaz” ihjäl med flera skott. Mordet, som beskrivs som en ren avrättning, skedde inför flera vittnen.
En 22-årig man, utpekad som ledare för Rinkebygänget  ”Shottaz”, sköts ihjäl den 13 augusti.
En 22-årig man, utpekad som ledare för Rinkebygänget ”Shottaz”, sköts ihjäl den 13 augusti.

Dödsskjutningen av den 22-årige gängledaren i Rinkeby är det andra mordet som utreds i den särskilda insatsen Portia, enligt Aftonbladets källor.

  • Det tredje mordet inträffade den 20 augusti. Tidigt på morgonen hittades en ihjälskjuten 21-årig man på en gångväg i Spånga. Enligt uppgifter till Aftonbladet länkas även han till ett gäng.
  • Så sent som i går, tidigt på torsdagskvällen, sköts en 19-årig man till döds i Husby. Mordet, som är det fjärde i Portia, kopplas ihop med den pågående konflikten. Enligt Aftonbladets uppgifter tillhörde offret ett av nätverken i Stockholms ”undre värld”.

Med insats Portia vill polisen både stoppa att nya dåd sker men samtidigt hitta skyldiga till de olösta våldsbrotten.

– Vi tar ett stort helhetsgrepp kring problematiken och kraftsamlar mot våldsspiralen. Vi ska lagföra, och skapa trygghet för de som bor och verkar i området, säger Anders Bryngelsson.

Polisen: Risk att det fortsätter

Han vill inte kommentera hur många poliser som kommer att jobba med den särskilda händelsen, men säger att man bland annat kommer arbeta med spaning och ökad polisnärvaro.

– Parallellt för de här utredningarna jobbar vi för att genomföra ett preventivt arbete för att förhindra nya våldsdåd. Vi ser en risk att det kan fortsätta och det arbetar vi mot.

Anders Bryngelsson påpekar att allmänheten är en viktig del i att knäcka de kriminella gängen. Man vill därför ha in tips som kan leda polisen till misstänkta.

– Det är jätteviktigt om man ser någonting eller har någon annan information hör av sig till polisen, för att tillsammans bidra till att lugna området och få fast de som skapar den här otryggheten och våldet.


13 miljoner i jackpott: Här är expertens drag på Stryktipset
Publisert:

LÄS VIDARE