Berättelsen bakom det våldsamma upploppet

En 60-årig kvinna misstänkt

Upploppen i Rosengård drevs fram av andra än boende i området. Det misstänker polisen som, utöver Rosengårdsbor, identifierat personer från andra stadsdelar samt Strömstad och Hörby.

Bland de misstänkta finns en 60-årig kvinna. Hon är misstänkt för våldsamt upplopp.

– De här personerna är som handelsresande i bråk, säger polisinspektör Fredrik Brokop.

Samtidigt bjuder nu en imam in Rasmus Paludan till Malmö.

På eftermiddagen den 28 augusti ställer sig ett tiotal danskar på Stortorget i Malmö. De är sympatisörer till det högerextrema partiet Stram Kurs. En av danskarna håller en koran i handen. Han kastar plötsligt den till sin kollega. Två blad flyger ur.

Männen fortsätter manifestationen med att sparka Koranen mellan sig. Som om den vore en fotboll.

Sparkandet och bolltrixandet med Koranen pågår länge. Männen ser stundtals uttråkade ut – som om de inte kan komma på något nytt att göra med Koranen.

Örtagård i Rosengård i Malmö. Cirka 700 meter härifrån utspelade sig ett våldsamt upplopp. Demonstranterna var frustrerade över hur polisen agerat när Koranen skändades på Stortorget i Malmö.
Örtagård i Rosengård i Malmö. Cirka 700 meter härifrån utspelade sig ett våldsamt upplopp. Demonstranterna var frustrerade över hur polisen agerat när Koranen skändades på Stortorget i Malmö.
Rasmus Paludan
Rasmus Paludan

När manifestationen pågått i cirka 20 minuter ingriper polisen. Tre danskar förs bort från platsen misstänkta för hets mot folkgrupp.

Tidigare i veckan har partiledaren Rasmus Paludans ansökan om att manifestera utanför en moské på Rosengård i samband med muslimska fredagsbönen avslagits.

När Paludan ändå åker till Sverige på fredagen avvisas han och beläggs med två års inreseförbud.

Hans partikamrater väljer ändå att skända Koranen i Malmö, vilket leder till demonstrationer på Rosengård. Inledningsvis är det lugna protester. Men när en video från Stortorget sprider sig på nätet urartar demonstrationen.

– Människor blev upprörda över att polisen väntade så länge med att stoppa danskarna. Att de stod på sidan och tittade på när Koranen sparkades runt. Man borde ingripit efter första sparken, säger Mohamed Masriyey, boende i Rosengård.

Enligt Mohamed Masriyey blev demonstranterna väldigt arga på polisen. Demonstrationen urartade skadegörelse som stenkastning mot polisbilar, krossade busskurer och brinnande bildäck.

Att de högextrema danskarna tidigare under dagen även varit ute och bränt en koran på en cykelväg vid Rosengård gör inte situationen bättre. När demonstranter ser filmklipp från bränningen blir stämningen ännu mer hätsk.

Den lokala polisen i Rosengård har pratat med många upprörda boende veckan efter upploppet.
Den lokala polisen i Rosengård har pratat med många upprörda boende veckan efter upploppet.

Mystiska demonstranter

Polisen griper ett antal demonstranter vid upploppet. De släpps efter förhör men misstanken mot dem kvarstår.

I nuläget är 14 personer misstänkta för våldsamt upplopp.

Men något med de misstänkta sticker ut. De är i huvudsak inte från Rosengård.

Det rör sig om personer från andra stadsdelar som Kirseberg, Södervärn, Eriksfält, Nydala och Slottsstaden. Två kommer också från helt andra städer.

– En är hemmahörande i Hörby och en i Strömstad, säger Jimmy Modin, presstalesperson polisen region syd.

Han berättar att endast fyra personer är hemmahörande i Rosengård. Det rör sig om tonåringar mellan 14 och 18 år.

Polisinspektör Fredrik Brokop jobbade ute på stan i en piketbuss under fredagsnatten och han bekräftar att det inte bara rörde sig om Rosengårdsbor. 

– Jag träffade till exempel helsingborgare. De här personerna är som handelsresande i bråk. Min känsla var att det inte var religiösa motiv, utan att många passade på att bränna och ställa till det, säger han.

Köpcentret i Rosengård.
Köpcentret i Rosengård.

Äldre kvinna hetsar

Efter upploppet sprids flera filmer på nätet från demonstrationen. I en av dem har en äldre kvinna en framträdande roll. Hon håller en fackla i handen och hetsar upp folksamlingen. Hon skriker att:

”De sparkade på Koranen som om det var en fotboll. De där svinen, de är som hundar. Vill ni inte ha oss? Varför tar ni hit oss? ”

SVT har lyckats lokalisera kvinnan. Till tv-kanalen säger hon:

– Jag gick ut för att uttrycka mina känslor och min åsikt. Jag har inte hetsat någon att göra något.

Kvinnan menar att polisen gjorde fel som inte stoppade demonstrationen på Stortorget tidigare. När det gäller hennes deltagande i våldsamheterna i Rosengård skyller hon ifrån sig.

– Jag var inte ensam mot polisen. Alla människor var mot polisen. Varför lät polisen dem skymfa Koranen? Muslimer har också känslor.

Polisen bekräftar att en kvinna i 60-årsåldern är misstänkt för våldsamt upplopp. Misstanken mot henne har tillkommit de senaste dagarna.

Av sekretesskäl vill polisen inte kommentera om det är kvinnan med facklan. Men konstaterar att den misstänkta inte bor i Rosengård.

”Ville göra kaos”

Att andra än Rosengårdsbor var tongivande i upploppen bekräftas av flera personer Aftonbladet talat med.

– Jag var där men deltog inte. Jag såg folk från hela Malmö bland annat Möllevången och Triangeln. De ville bara ha roligt. De såg en möjlighet att göra kaos, säger Adam, boende i Rosengård.

Hans bild bekräftas av ett gäng ungdomar som hänger utanför köpcentret vid Örtagården – cirka 700 hundra meter från platsen för upploppet.

– Vi som bor här vet att man inte beter sig så i Sverige. Jag fick känslan av att det var folk som inte bott här så länge. Visst var det några ungdomar från Rosengård med också men de hängde på för att det var kul, säger en av killarna.

Adam och hans kompis reagerade på att många demonstranter inte kom från Rosengård. Han är glad att Rosengårdsbor jagade bort dem när de återkom under lördagen. ”De kan förstöra någon annanstans. Här är de inte välkomna”, menar Adam.
Adam och hans kompis reagerade på att många demonstranter inte kom från Rosengård. Han är glad att Rosengårdsbor jagade bort dem när de återkom under lördagen. ”De kan förstöra någon annanstans. Här är de inte välkomna”, menar Adam.

En Rosengårdsbo i 30-årsåldern tycker att beteendet var patetiskt.

– Det är inga riktiga muslimer. Hade de varit det så hade de tagit paus för att gå och be. De missade tre, fyra böner den dagen genom att hänga på gatan, säger mannen.

Upploppen i Rosengård blev snabbt ett hett ämne på sociala medier. Moderatedaren i Malmö, Torbjörn Tenghammar pekade i ett Facebookinlägg ut ensamkommande ungdomar som de som kastade sten mot polisen. “En stor del av pöbeln som röjde i fredags består av människor som relativt nyligen har kommit till Sverige, utan asylskäl” skrev han.

Men enligt polisen är alla utom två misstänkta för brott i nuläget tvärtom svenska Malmöbor. Ingen ensamkommande är varken gripen eller misstänkt. Från lokala poliser och socialtjänst finns visserligen samstämmiga uppgifter att många ensamkommande sågs på plats under upploppen.

– Men det avspeglar sig inte bland dem som är frihetsberövade och misstänkta. De har varit på plats, men om de gjort sig skyldiga till brott är en annan femma, säger Calle Persson, presstalesperson polisen region syd.

Trygghetsskapande poliser på sparkcyklar i Rosengård dagarna efter upploppet.
Trygghetsskapande poliser på sparkcyklar i Rosengård dagarna efter upploppet.

Blev jagade ut från Rosengård

När upploppsmakarna återkom till Rosengård på lördagen för att uppvigla motades de ut ur området. Rosengårdsbon Adam blev vittne till detta.

– Mina vänner skickade ut dem härifrån. De ska inte komma hit och förstöra. De kan åka hem till sina sängar – medan vi som bor här får huvudvärk, säger Adam.

Erik Jansåker, polisområdes chef södra Malmö, förklarar att boende på Rosengård tog stort ansvar. Dels städade man efter upploppet och dels motade man bort upploppsmakare när de återkom – dagen efter.

– Det är ganska ovanligt. När vi ser tillbaka på tidigare händelser så har det varit egna förmågor från området som ställt till med bråk, säger Erik Jansåker.

Islamic Center på Rosengård i Malmö
Islamic Center på Rosengård i Malmö

Aftonbladet har talat med imamer för tre stora församlingar i Rosengård. Alla beklagar både skändandet av Koranen och de våldsamheter som uppstod efter. Ingen av dem känner till att någon församlingsmedlem skulle ha varit delaktig.

– Jag såg folk på gatan som grät för att det var kravaller i bostadsområdet, säger Roland Vishkurti, imam på Islamic center.

Han passerade demonstrationen efter fredagsbönen och såg hur flera av hans kollegor försökte lugna ned stämningen. Roland reagerade på att demonstranter verkade ha roligt.

– De skojade och skrattade. Det var ingen som var ledsen för att Koranen hade brunnit, säger Roland Vishkurti.

Roland Vishkurti, imam på Islamic center och reporter Susanna Nygren tittar på ett filmklipp från upploppen. Roland Vishkurti är förtvivlad över våldet. Han hoppas att alla religiösa samfund i Malmö kan fortsätta att samarbeta för att förebygga våld och främlingsfientlighet.
Roland Vishkurti, imam på Islamic center och reporter Susanna Nygren tittar på ett filmklipp från upploppen. Roland Vishkurti är förtvivlad över våldet. Han hoppas att alla religiösa samfund i Malmö kan fortsätta att samarbeta för att förebygga våld och främlingsfientlighet.

Imam bjuder in Paludan

Imam Ata El-Sayed från Skandinaviska WAKF i Sverige, fördömer både våldsamheterna och skändandet av Koranen. Han menar att det blev dubbel skada då Koranen även säger att man inte ska förstöra det allmänna.

Rizwan Ahmad Afzal som är imam på Mahmoodmoskén säger att han är nöjd med att polisen inte gav Rasmus Paludan tillstånd och men tycker de skulle ha ingripit tidigare vid den spontana demonstrationen på Stortorget.

– Polisen skulle ha gripit dem innan eller efter en eller två sparkar. Men de grep dem efter lång tid, säger Rizwan Ahmad Afzal.

Han poängterar att en sann troende muslim är emot våld. Därför vill han gärna bjuda in Rasmus Paludan till församlingen.

Imam  Rizwan Ahmad Afzal påpekar att Islam inte förespråkar våld. Han kan tänka sig att förklara innehållet i Koranen för den danske politikern Rasmus Paludan.
Imam Rizwan Ahmad Afzal påpekar att Islam inte förespråkar våld. Han kan tänka sig att förklara innehållet i Koranen för den danske politikern Rasmus Paludan.

– Det finns 1,7 miljarder muslimer. Man kan jämföra det med att några individer kör för fort. De bryter mot lagen. Man måste titta på vad islam säger och inte vad några muslimer gör. Vi är emot våld. Därför vill vi bjuda in honom att komma till moské, säger Rizwan Ahmad Afzal.

Mahmoodmoskén vid Yttre ringvägen i Malmö. Här är man beredd att ta emot Paludan för ett möte om innehållet i Koranen.
Mahmoodmoskén vid Yttre ringvägen i Malmö. Här är man beredd att ta emot Paludan för ett möte om innehållet i Koranen.
Upplopp på Amiralsgatan intill Rosengård efter att Koranen skändats på två platser i Malmö.
Upplopp på Amiralsgatan intill Rosengård efter att Koranen skändats på två platser i Malmö.
Omkring 300 personer samlades vid Rosengård för att demonstrera. 14 personer är i dagsläget misstänkta för våldsamt upplopp. En majoritet av de misstänkta kommer inte från Rosengård.
Omkring 300 personer samlades vid Rosengård för att demonstrera. 14 personer är i dagsläget misstänkta för våldsamt upplopp. En majoritet av de misstänkta kommer inte från Rosengård.
Bildäck och bråte brann på Amiralsgatan under demonstrationen.
Bildäck och bråte brann på Amiralsgatan under demonstrationen.
Publisert:

LÄS VIDARE