Sverige lyfter gasläckorna i Europeiska rådet

Av:  TT

Regeringen har begärt att sabotagen mot gasledningarna Nordstream 1 och 2 tas upp på det informella EU-toppmötet i Prag nästa vecka. Arkivbild.
Regeringen har begärt att sabotagen mot gasledningarna Nordstream 1 och 2 tas upp på det informella EU-toppmötet i Prag nästa vecka. Arkivbild.

Sverige begär att sabotagen mot Nordstream 1 och 2 tas upp på det informella EU-toppmötet i Prag nästa vecka.

– Det här handlar om den europeiska energiförsörjningen och säkerheten i det europeiska energisystemet, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till TT.

– Vi behöver diskutera vad det betyder i det här säkerhetspolitiska läget, säger hon.

Även om det för närvarande inte levereras någon gas i de båda ledningarna, så har det som inträffat betydelse för energisystemet framåt, framhåller Magdalena Andersson.

Det faktum att händelsen tas upp i FN:s säkerhetsråd på fredagen gör att det finns en säkerhetspolitisk kontext som ger anledning att frågan även lyfts på det Europeiska rådets möte, anser hon.

Det hålls på torsdag och fredag nästa vecka i Prag, eftersom Tjeckien för närvarande är ordförande i rådet.

Enligt Magdalena Andersson har regeringen inte fått någon ytterligare information som gör att bilden kring det inträffade har klarnat.

– Det kommer att vara svårt så länge det läcker ut gas, säger hon.

Många länder har redan erbjudit Sverige teknisk assistans och regeringen har säkerställt att de ansvariga myndigheterna vet om att det finns möjlighet att begära assistans, enligt Magdalena Andersson.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel dag när Europeiska rådets möte hålls i nästa vecka.

Publisert: