FBI-källa åtalas för lögner om Biden

TT-AP

Publicerad 2024-02-16

Hunter Biden, den amerikanske presidenten Joe Bidens son. Arkivbild.

En FBI-källa har gripits och åtalats för att ha ljugit om kopplingar mellan USA:s president Joe Biden, hans son Hunter och ett ukrainskt energibolag.

Källans uppgifter har stått i centrum för republikanska korruptionsanklagelser.

Alexander Smirnov, 43, greps i Las Vegas i onsdags. Han har enligt åklagare lämnat falska uppgifter till FBI-agenter om att chefer i det ukrainska energiföretaget Burisma påstått sig ha anlitat Hunter Biden för att ”skydda oss, genom sin pappa, från alla typer av problem” och betalat Hunter och Joe Biden fem miljoner dollar vardera.

Smirnov åtalas nu för att ha lämnat falskt uttalande samt skapat falska och fiktiva dokument.

Uppgifterna lämnade han inledningsvis 2020. När Smirnov förhördes på nytt av FBI-agenter i september 2023 ska han ha upprepat vissa falska påståenden och ändrat sin berättelse i andra delar. Han ska därtill ha framfört ”ett ny falskt narrativ efter det att han sade att han träffat ryska tjänstemän”, enligt åklagare.

Smirnovs uppgifter har varit centrala i korruptionsanklagelser som republikanska kongressledamöter riktat mot presidenten och hans son, och har legat som grund för en riksrättsutredning som republikaner inlett mot presidenten.

Hittills har Republikanerna inte lyckats presentera några bevis som faktiskt kan leda till att Joe Biden ställs inför ett riksrättsåtal.

Bakom åtalet mot Smirnov står den särskilde utredaren David Weiss, som åtalat Hunter Biden för skattebrott och vapenbrott.

Om Smirnov döms riskerar han upp till 25 år i fängelse.