Live

Liverapport om kriget mellan Israel och Hamas

 Från och med nu hittar du all vår bevakning om Israels krig mot Hamas här.

Där kan du också klicka på Följ så att du inte missar något viktigt.


Israels krig mot Hamas fortsätter med ständigt ökande dödstal. Över 20 000 palestinier har dödats – många av dem barn.

Ingen vapenvila tycks nära.

Istället befarar många att kriget håller på att sprida sig i regionen.

Följ ämnen
Gaza

 Bakgrunden  Attackerna 7 oktober  Kriget i bilder  Så bevakar vi kriget

 • Nivette Dawod
  12 jan14.40

  Hur du följer vår bevakning om kriget i Gaza

  Från och med nu hittar du all vår bevakning om Israels krig mot Hamas här.

  Där kan du också klicka på Följ så att du inte missar något viktigt.

 • Peter Schwartz
  11 jan20.41

  HRW anklagar Israel och Hamas för krigsbrott

  Människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, beskriver Israels och Hamas krigshandlingar för krigsbrottsliga. Det skriver dem i sin årsrapport.

  – De avskyvärda brott som utförts av israeliska styrkor och palestinska beväpnade grupper i Gaza sedan 7 oktober är det hemska arvet från decennier av strafflöshet för olagliga attacker och Israels systematiska förtryck av palestinier, säger Omar Shakir, Israel- och Palestinachef på HRW.

  Organisationen pekar i synnerhet på att Israel skurit av Gaza från livsnödvändiga tjänster som vatten, el, humanitärt bistånd, skolor och sjukhus.

  De kallar handlingarna för ”kollektiva bestraffningar som summeras till krigsbrott” och nämner att Israel har använt sig av svält som krigsföring.

  HRW menar även att Hamas begått krigsbrott under 7 oktober då civila mördades och israeliska gisslan togs.

 • Nivette Dawod
  11 jan17.04

  Dagliga dödstalet i Gaza högre än någon annan konflikt detta sekel

  Hjälporganisationen Oxfam uppger att det dagliga dödstalet i Gaza är högre än någon annan större konflikt under nuvarande sekel, skriver Al Jazeera.

  ”Israels militär dödar ungefär 250 palestinier dagligen, vilket vida överstiger det dagliga dödstalet i någon annan större konflikt de senaste åren”, uppger Oxfam i ett uttalande, enligt Al Jazeera.

  Som exempel är de dagliga talen för dödade i Syrien 96,5, 50,8 i Irak, 43,9 i Ukraina och 23,8 i Aghanistan, enligt Oxfams beräkningar.

  Organisationen understryker att palestinier i Gaza också lever med risker som hunger, sjukdomar och kyla, utöver israeliskt bombardemang, och poängterar att bara 10 procent av den mängd mat som behövs i Gaza kommer in till det isolerade palestinska territoriet, skriver Al Jazeera.

 • Nivette Dawod
  11 jan16.44

  Qatar nekar till rykten om att utvisa Hamas-toppar från Gaza

  Qatar nekar till rykten som gjort gällande att ett nytt förslag om gisslanutväxling från Gaza också inbegriper att flera Hamas-toppar ska utvisas från Gaza, skriver Al Jazeera.

  ”Något sådant upplägg har inte diskuterats vid något tillfälle av någon part sedan kriget startade”, säger en källa till Al Jazeera.

  Samma källa säger också: ”Qatar fortsätter att hålla dialog med alla parter med målet att medla för att få ett omedelbart slut på blodspillan och skydda oskyldiga civila, att försäkra frisläppandet av fångar och att underlätta för humanitär hjälp som skickats till Gaza”.

 • Nivette Dawod
  11 jan16.09

  Israel om rättsprocess: ”Uppvisning i hyckleri”

  Israels utrikesdepartements talesperson Lior Haiat skriver på X att dagens rättsprocess i Internationella domstolen – där Israel anklagas av Sydafrika för folkmord – är ”en av historiens största uppvisningar i hyckleri”.

  Han kallar också Sydafrika för ”Hamas förlängda lagliga arm”.

  Även Israels nationella säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir har uttryckt missnöje med dagens rättsprocess på X, och kallat den ”absurd teater” och ”ritualmord” på Israel.

  De sydafrikanska juristerna använde bland annat Ben-Gvirs tidigare uttalanden om att alla som firat och stöttat Hamas är terrorister för att hävda att tal om folkmord spridits av israeliska politiker, skriver The Guardian.


Bakgrunden till kriget i Gaza

 1. Tidigt på morgonen den 7 oktober meddelade terrorstämplade Hamas att man inlett en militär operation mot Israel. Tusentals raketer avfyrades och Hamasmän tog sig in i landet genom att forcera gränsstängslet. Över 1 100 israeler dödades, däribland många civila och barn. Dessutom kidnappades över 200 personer, som tros ha förts till Gaza.
 2. Israel har svarat med omfattande flygangrepp mot Gaza som hittills kostat flera tusen liv, varav stor andel civila och många barn.
 3. Konflikten har en lång och snårig bakgrund, som du kan läsa om här. Israel har ockuperat Palestina sedan 1967 och ockuperade även Gaza fram till 2005. Gazas luftrum och hav kontrolleras fortsatt av Israel. Under de 75 år som Israel funnits har det skett många sammandrabbningar, men den 7 oktober beskrivs som den värsta dagen i staten Israels historia, och kallas också Israels ”11 september”.
 4. Gaza är ett palestinskt territorium, drygt fyra mil långt och en mil brett, där det bor över 2 miljoner människor. Hälften är barn. 80 procent är arbetslösa.
 5. Hamas är en islamistisk rörelse som styr Gaza sedan 2007, efter att den vann valet året innan. Efter inbördes strider kastade Hamas ut Al-Fatah, som styr den officiella palestinska myndigheten på Västbanken. Hamas erkänner inte Israel som stat och är terrorstämplade av bland annat EU, USA och Storbritannien.
 6. Det finns en oro för att fler länder ska dras in i konflikten. Hamas har uppmanat muslimer i andra länder att resa sig mot Israel. USA har uttryckt sitt ovillkorliga stöd för Israel.
Karta över Israel och de palestinska områdena med Gaza och Västbanken.

Palestinier med sina släktingars kroppar, som dödats i israeliska bombräder 23 oktober.

Eden Zixzer sörjer sin vän Daniel Ben Senior, 34, som mördades av Hamas på en ravefest.

Hundratals bilar står övergivna i Reim, Israel, efter Hamas attacker längs med Gaza remsan. Här på en fredsfestival dödades 100-tals unga människor.

Palestinier letar efter överlevande i rasmassor.

Ett hus träffas av en raket i Ashkelon i södra Israel.

ANNONS

LÄS VIDARE