Då tar sommarhösten slut

Publicerad 2023-09-26

Soliga höstdagar eller paraplyläge?

Slutet av september bjuder på varmstart – sen blir det kallt.

– Det har varit varmare än normalt men i nästa vecka går vi mot mer typiskt höstväder, säger Hanna Winge, meteorolog på Klart.se.

Även de sista dagarna av september bjuder på vackert väder och temperaturer över det normala.

Tisdagen blir solig och man kan räkna med temperaturer på ungefär 20 grader i södra delarna av landet medan Norrlandskusten kan räkna med temperaturer på runt 18 grader.

September har hittills stått för lite blandat väder men överlag har det varit en mild månad.

– Det har varit varmare än normalt, åtminstone för södra Sverige där det varit 2–3 grader varmare än tidigare år. I norr har det också varit varmare och även inåt landet i fjälltrakten, säger Hanna Winge, meteorolog på Klart.se.

Än finns det sensommardagar kvar att njuta av, men snart drar mer traditionellt höstväder in.

”Plocka med paraplyet”

Under onsdag och torsdag ökar värmen ytterligare och i Skåne kan man se fram emot 23 grader på termometern. I norr blir det växlande molnighet och man får räkna med en del skurar. Värmen beror på ett högtryck över västra Europa som pressar varmare luft uppåt.

Till helgen kan det dock vara läge att plocka fram höstkläder och regnställ. Under fredagen sjunker temperaturen till omkring 17 grader i söder och 13 grader i norr.

– Det kan vara lite en god idé att plocka med sig paraplyet i helgen. Solen väntas skina men en och annan skur kan passera, säger Hanna Winge.

Från och med nästa vecka återgår det till mer normala hösttemperaturer för säsongen. Det finns inga större väderomslag på ingång och därmed heller inget stort oväder.

Följ ämnen i artikeln