FN-chef: Att återvinna plasten räcker inte

TT-AFP

Publicerad 2023-09-23

Plastflaskor uppspolade på en sandbank i London. Arkivbild.

Det behövs ett helt nytt sätt att se på användningen av plast, menar FN:s miljöchef Inger Andersen. Återvinning räcker inte, varnar hon.

– Vi kan inte återvinna oss ur den här röran.

FN hoppas att ett globalt avtal för att stoppa utsläppen av plast ska vara på plats i slutet av nästa år och nyligen publicerades ett första utkast till avtalet.

– Vi måste återvinna så mycket vi bara kan. Men som det ser ut nu så ökar plastanvändningen, säger Inger Andersen, chef för FN:s miljöprogram.

Den årliga produktionen av plast har mer än fördubblats de senaste 20 åren, till 460 miljoner ton, och kan komma att tredubblas till 2060 om inget förändras. Endast en liten del av all plast i världen, omkring nio procent, återvinns.

– Så det som är tydligt är att vi inte kan återvinna oss ur den här röran, säger Inger Andersen.

Enligt FN-chefen är målet att bli av med så många engångsartiklar av plast som det bara går.

– Att få bort det som faktiskt inte är nödvändigt, säger hon och ger exempel på bananer och apelsiner som skyddas av det egna skalet och därmed inte behöver plastas in.

Ett framtida globalt plastavtal blir en viktig pusselbit för att skydda haven, menar hon. Detta tillsammans med det avtal om att skydda djuphaven som FN enades om i våras och som 67 länder skrev under i veckan.

– Det faktum att vi kommer att gå framåt och skydda den del av havet som ligger bortom nationella gränser är otroligt viktigt, säger Inger Andersen.