Peru väntar på nya protester

TT-AFP

Publicerad 2023-01-17

Demonstration i Lima på måndagen. På onsdag och torsdag väntas nya stora protester i Perus huvudstad.

Veckor av protester har inte fått president Dina Boluarte att avgå. Nu väntar landet på nya stora demonstrationer, och Boluarte manar dem som beger sig till huvudstaden Lima att samlas ”lugnt och fredligt”.

Regeringen har utlyst undantagstillstånd i Lima och tre andra regioner till följd av protesterna, som krävt minst 42 människors liv de senaste veckorna. Men ännu strömmar folk till Lima för att fortsätta göra sig hörda och få Dina Boluarte att avgå.

– Vi vet att de vill inta Lima, det har vi sett på sociala medier. Jag uppmanar dem att inta Lima, men lugnt och fredligt. Jag väntar på dem för att diskutera deras agenda, säger hon i ett tal i landets konstitutionsdomstol där hon också varnar demonstranterna för att ta lagen i egna händer.

Undantagstillståndet ger armén rätt att ingripa för att upprätthålla ordningen och upphäver flera konstitutionella rättigheter såsom mötes- och rörelsefriheten.

Flera av de tusentals som är på väg mot huvudstaden och demonstrationerna under onsdag och torsdag kommer långväga ifrån och har i dagar rört sig mot Lima till fots.

Anhängare till den tidigare presidenten Pedro Castillo, som avsattes i december, kräver att Dina Boluarte ska avgå och att val ska hållas i landet. Men Boluarte sade i ett tv-tal i fredags att hon inte tänker avgå.

ANNONS