Hot om mångmiljonbot mot Akademiska står fast

TT

Publicerad 2022-09-09

Patientsäkerheten brister på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, enligt Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.

Hotet om vite på 20 miljoner kronor mot Akademiska sjukhuset på grund av brister i vården ligger fast, enligt en dom i förvaltningsrätten, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Det var i juni som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) meddelade att regionen har till 15 september på sig att se till att 612 vårdplatser finns tillgängliga inom den somatiska (kroppsliga) specialistvården, med hot om vite på 20 miljoner kronor. Bakgrunden var inspektioner på Uppsalasjukhuset där det konstaterades att situationen försämrats efter den senaste tillsynen.

”Patienternas mest basala mänskliga och medicinska behov kan inte tillgodoses”, skrev Ivo i sitt beslut.

”Det omfattar allt från den initiala bedömningen av patienterna, prioritering och läkarbedömning till fortsatt medicinsk vård och omvårdnad.”

Enligt myndigheten har bristen på disponibla vårdplatser inom den specialiserade somatiska slutenvården lett till allvarliga vårdskador för de patienter som vårdats på akutmottagningen.

Region Uppsala överklagade Ivos beslut till förvaltningsrätten, ett överklagade som nu avslås.

Regionens hälso- och sjukhusdirektör Mikael Köhler säger till UNT att Akademiska inte är i närheten av att uppnå Ivos krav till på torsdag, men han vill inte kommentera avslaget i övrigt.

– Det här var en nyhet för mig. Vi måste sätta oss ned och gå igen om det här noga.

Ivo har vid flera tillfällen bedömt att det finns allvarliga brister som äventyrar patientsäkerheten på sjukhuset. I höstas riktade man ett liknande krav på regionen och sjukhuset. Region Uppsala överklagade då beslutet och fick rätt av kammarrätten i Göteborg i våras.