Anderssons flirt efter L-protesterna: Dörren står öppen

Publicerad 2022-10-14

Flera liberala ledamöter protesterar mot överenskommelsen med SD.

Nu öppnar avgående statsminister Magdalena Andersson (S) för ett samarbete.

– Min dörr står öppen, säger hon till Aftonbladet.

Jan Jönsson, liberalt socialborgarråd i Stockholm, hävdade i en intervju med DN att priset för att sitta i regering blev högre än väntat.

Därefter flaggade riksdagsledamöterna Anna Starbrink och Lina Nordquist för att de tänker stoppa regeringsförslaget om ett nationellt tiggeriförbud.

”Jag kan leva med en utredning, men är mot tiggeriförbud innan jag ser övertygande fakta för att det skulle hjälpa någon”, skriver Lina Nordquist till Aftonbladet.

Avgående statsminister Magdalena Andersson följer sprickan inom L noggrant och öppnar nu för ett samarbete.

– Till dem är mitt budskap att min dörr står öppen. Jag är beredd att ingå samarbeta med alla goda krafter som vill att Sverige blir mer som Sverige. Det gäller även Liberaler, säger hon och fortsätter:

Magdalena Andersson (S).

”Åkesson håller i kopplet”

– Det är uppenbart att Liberalerna var väldigt plågade. Den fråga som kommer att ställas är om det är dags för ett namnbyte i Liberalerna. För det är inte liberal politik som kommer föras. Och sedan är det tydligt att det är Jimmie Åkesson som håller i kopplet.

Överenskommelsen mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna innebär en kraftigt åtstramad integrations- och migrationspolitik, samtidigt som man presenterar flera ifrågasatta förslag på det kriminalpolitiska området. Däribland visitationszoner och anonyma vittnen.

Magdalena Andersson är bekymrad efter att ha läst igenom punkterna.

– För mig är det helt uppenbart att det är fyra partier som stängt in sig på ett slott och försökt lösa sina interna samarbetsproblem snarare än att lösa Sveriges problem, säger hon och fortsätter:

– Slottsavtalet riskerar att öka klyftorna mellan stad och land och mellan de som har höga inkomster eller inget jobb alls. Det riskerar att göra sverige mindre som Sverige. Vi gick till val på att göra Sverige mer som Sverige och bygga vidare på våra styrkor som sammanhållning och gemskap. Det här går i precis motsatt riktning.

”Avgörande för allt som är svenskt”

Hon pekar ut flera punkter som vänsterblocket kommer att försöka sätta stopp för i riksdagen.

– Det är egentligen den samlade politiken. Ta segregationen till exempel: ska man långsiktigt knäcka gängen måste man bryta segregationen. Men det finns inte med i överenskommelsen. Det här är ingen politik för att minska klyftor mellan stad och land.

– Jag är också bekymrad över den ekonomiska utvecklingen. Det här riskerar att driva på och öka inflation, bolåneräntor och göra svenskar fattigare samtidigt som man har ett besparingspaket inom skola och omsorg. Det är avgörande frågor för sammanhållningen och allt som är svenskt.

Pehrson (L), Busch (KD), Kristersson (M) och Åkesson (SD) under fredagens pressträff.