Smarta hem riskerar att hackas

TT

Publicerad 2022-12-20

Ett smart larmsystem. Nästan hälften av svenska hushåll har smarta enheter i hemmet och många av dem riskerar att hackas, enligt Stöldskyddsföreningen. Arkivbild.

Många svenska hem har smarta enheter installerade i sina hushåll.

Men många är dåliga på att byta de fabriksinställda lösenorden – vilket öppnar dörren för hackare, varnar Stöldskyddsföreningen SSF.

En undersökning Demoskop har gjort åt SSF visade att omkring 40 procent av svenska hushåll har smarta kylskåp, belysning, kameror eller andra uppkopplade enheter installerade i hemmet, utöver vanligare prylar som tv-apparater, mobiltelefoner och datorer.

Men 30 procent av de med smarta enheter i hushållet har fortfarande kvar det fabriksinställda lösenordet på routern. Det gör det lättare för tjuven att få åtkomst till en av de uppkopplade enheterna för att sedan komma vidare i nätverket och eventuellt komma åt känslig information som lösenord och kontouppgifter, enligt SSF.

Det ökar i sin tur risken för att få identiteten kapad eller för tjuven att kunna sälja informationen vidare för ekonomisk vinning.

”Teknikprylar är populära julklappar. Det är både praktiskt och roligt, men överväg vilka saker du verkligen behöver koppla upp mot internet. Se också till att skydda dig genom att byta det fabriksinställda lösenordet mot ett eget”, säger Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott på SSF, i ett pressmeddelande.

ANNONS