Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Fallet Carine: Efter Aftonbladets granskning – fyra kommuner får skarp kritik

Uppdaterad 2023-06-30 | Publicerad 2023-06-29

Carine skulle föda sin dotter i december 2021.

Carine, 27, var höggravid när hon knivhöggs 60 gånger av sin sambo Kelvin Osagie.

Efter Aftonbladets granskning av fallet riktar nu IVO kritik mot fyra kommuner – för att de inte tagit larm om mannens våld på allvar.

– Det här är allvarlig kritik som IVO nu riktar till de kommuner som familjen bott i, säger Lars Ericsson, enhetschef på IVO.

– Snälla förlåt mig, daddy. Vårt barn.

Carine är redan döende när hon ber Kelvin Osagie att sluta hugga henne.

Hon vädjar för sitt liv.

Hon vädjar för sin ofödda dotter.

Men Kelvin fortsätter att hugga henne med kniven samtidigt som han spelar in förloppet med sin mobiltelefon.

7 minuter och 60 knivhugg senare är Carine död.

Kelvin Osagie dömdes till livstids fängelse för mord.

Kritik mot fyra kommuner

Idag avtjänar Kelvin Osagie ett livstidsstraff för mordet på Carine – ett fall som Aftonbladet i flera artiklar har granskat.

För mordet på Carine hade föregåtts av varningar, utredningar och polisanmälningar. Dels om hur han behandlade Carine men framförallt gentemot hans barn från ett tidigare förhållande. Trots det stoppade ingen Kelvin Osagie innan det redan var för sent.

IVO (inspektionen för vård och omsorg) valde efter Aftonbladets artiklar att inleda en egen granskning. IVO är den myndighet i Sverige som synar legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal och en utredning av IVO kan leda till kritik som kommunerna sedan blir ombedda att åtgärda.

IVO riktar nu kritik mot fyra kommuner – Lysekil, Uddevalla, Mellerud och Vänersborgs kommun där Carine bodde när hon mördades.

”Inte låtit barnen komma till tals”

Uddevalla kommun får kritik bland annat för att de brustit i hanteringen av en orosanmälan som innehöll uppgifter om våld och risk för våld mot barn.

Lyskelis kommun får kritik bland annat för att har underlåtit att göra en orosanmälan i samband med att barnen flyttade till en annan kommun och att de aldrig slutförde sina utredningar.

Vänersborg bland annat för att ha brustit i skydds- och riskbedömningar utifrån uppgifter om våld och Mellerud för brister i omedelbara skyddsbedömningar.

– När det handlar om barnen så har det funnits uppgifter om att de varit utsatta för våld och att de bevittnat våld men de har inte fått den hjälp och det stöd som de här kommunerna har en skyldighet att ge. Kommunerna har inte utrett barnens behov tillräckligt, de har gjort bristfälliga bedömningar och de har inte heller låtit barnen komma till tals, säger Lars Ericsson, enhetschef på IVO.

Carine fick aldrig någon information om anmälningarna som fanns mot Kelvin.

Sonen sa att han blev slagen

Det var den 22 oktober 2021 som Carine hittades död i sin och sambons lägenhet i Vänersborg.

Hennes två bonusbarn hade blivit vittne till det brutala mordet. I hennes mage låg en flicka som skulle födas en månad senare.

Utredningen visade att mordet inte kom som en blixt från en klar himmel utan hade föregåtts av flera anmälningar.

Under de fyra åren innan mordet hade har fyra kommuner hanterat sex utredningar kring att Osagie varit våldsam mot sina barn. Det var inte bara barnen själva som larmat utan också grannar och barnomsorg. 

Här grips Kelvin av polisen.

I ett av fallen berättade sonen för förskolepersonal att han blir slagen av sin pappa. Trots att pojken bedömdes som trovärdig – och att hans vittnesmål styrktes av andra uppgifter – gjorde kommunerna ingenting.

När Kelvin i samband med utredningarna erbjöds familjebehandling ville han inte medverka i någon större grad då han menade att anklagelserna var falska.

Genom åren hade dessutom polisen inlett fyra förundersökningar gällande våld mot barnen.

Men samtliga hade lagts ner, den senaste våren 2021.

”Varför tog man inte barnen från honom?”

I tre av fallen uppgav man ”bevisproblem” som orsak till nedläggningen.

Finns det en generell risk att ärenden ramlar mellan stolarna när en person flyttar mellan olika kommuner?

– Det är en utsatt situation när familjerna flyttar runt. Men man ska inte komma undan för att kommuner inte överlämnar information till varandra. Det gör att barnen därmed kommer i kläm, säger Lars Ericsson.

Han säger att den kritik som IVO nu riktar mot kommunerna är ”allvarlig”.

– Nu ska nämnderna vidta åtgärder för att komma till rätta med bristerna. 

Carine (till vänster) och hennes syster Solange. De väntade båda barn och skulle föda nästan samtidigt. Solange födde sedan sin pojke tio dagar efter Carines begravning.

Carine hade för vänner uppgett att Kelvin tidigare varit våldsam mot henne och att han var kontrollerande mot henne och tryckte ner henne psykiskt. Hon ville lämna förhållandet, och det visste Kelvin, men han var rädd att en sådan separation skulle avspegla honom i ett sämre ljus i en kommande vårdnadstvist om hans barn från det tidigare förhållandet.

Det tros ha varit en del i motivet till mordet.

Carines syster Solange har tidigare sagt till Aftonbladet att hon önskar att samhället kunde ha agerat på varningssignalerna som fanns kring mannen tidigare.

– Varför hade man inte tagit barnen ifrån honom? Om han inte haft barnen tror jag inte min syster skulle stannat med honom och framför allt skulle kanske allt ha slutat annorlunda då.

Nu har två barn bevittnat sin bonusmammas död och Carine lever inte längre, hade detta kunnat förhindras?

– Det är inte IVO:s sak att bedöma. Men det vi kan konstatera är att man inte levt upp till de handläggningskrav som finns och därmed haft en bristfällig hantering av fallet, säger Lars Ericsson.