Fem punkter om Järvaupploppet

Publicerad 2023-08-04

Kaos bröt ut på Järvafältet i norra Stockolm efter att en demonstration mot en eritreansk kulturfestival spårade ur på torsdagen.

Här är fem punkter om vad som hänt.

  • Vid 13.30-tiden på torsdagen utbröt stora våldsamheter på en eritreansk kulturfestival på Järvafältet i norra Stockholm. Demonstranter mot festivalen bröt avspärrningarna och tog sig in på området, där de drabbade samman med besökare. Uppemot 140 personer greps. Över 50 skadades, varav tre poliser. På fredagen vårdades fortfarande 14 personer på sjukhus.
  • Polisen beslutade under fredagen att dra tillbaka tillståndet för motdemonstranterna. ”Vi ser risk för att det fortsätter på samma vis idag, därför kan vi inte bevilja tillstånd”, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till Aftonbladet. Samtidigt rustar polisen för fortsatta oroligheter,
  • Bakgrunden till upploppet är en konflikt mellan regimtrogna eritreaner och regimkritiker. Enligt Eritreakännaren Kjetil Tronvoll stöttar den eritreanska diktaturen festivaler som den på Järvafältet. Liknande våldsamheter har brutit ut när festivalen arrangerats i Tyskland och Norge ”Festivalen används som propagandaverktyg för Eritreas diktator och det väcker ilska”, sa Tronvoll till Aftonbladet på torsdagen.
  • Den eritreanska festivalen har arrangerats på Järvafältet sedan 1990-talet. De senaste åren har den fått kritik eftersom den påstås stötta regimen i Eritrea med pengar och propaganda.
  • Eritrea bröt sig loss från Etiopien i början av 1990-talet. Då tog diktatorn Isaias Afewerki över och hans regim styr fortfarande landet. Landet har utvecklats till en av världens hårdaste diktaturer.

Följ ämnen i artikeln