V KU-anmäler Billström efter uttalande om Turkiet

Utrikesminister Tobias Billström (M).
Utrikesminister Tobias Billström (M).

Vänsterpartiets Håkan Svenneling KU-anmäler utrikesminister Tobias Billström (M).

V-politikern anser att Billström gjort ett ”flertal sliriga uttalanden om Turkiet”.

– Jag vill att KU granskar honom för att reda ut om han brustit i sina uttalanden, säger han till Aftonbladet.

“Jag menar att genom sitt agerande och sina olika besked har utrikesministern agerat på ett sätt som vilselett och försvårat för svenska medborgare att förstå vad ministern sagt till turkisk respektive svensk media", skriver Svenneling i sin anmälan.

Svenneling pekar bland annat på Billströms uttalande om att Turkiet skulle vara en demokrati.

– Det var något utrikesministern slog fast samma dag han tillträdde och det finns ganska mycket som pekar på att Turkiet inte är en demokrati.

– Utrikesministern har gjort flertal sliriga uttalanden under lång tid sedan han tillträde och det har skapat den här skakiga situationen som är nu. Jag vill att Konstitutionsutskottet granskar honom för att reda ut om han brustit i sina uttalanden, hur han skött sitt arbete och i så fall riktar kritik mot honom så han skärper sig och det blir en bättre och tydligare utrikespolitik.

Billström: ”Har varit tydlig”

Tobias Billström har även kritiserats för sin intervju med turkiska nyhetsbyrån AA där han hintade om att ”vifta med flaggor tillhörande terroristorganisationer” kunde förbjudas.

En feltolkning enligt Billström, som menar flaggor enbart ska kunna användas i bevisföringen när man utreder om någon deltagit i en terrororganisation.

– Det har jag varit tydlig med, och det var jag tydlig i intervjun i Ankara, sa han tidigare till Aftonbladet.

”Agerat vilseledande”

Svenneling menar att han har ”goda förhoppningar på att KU ska hitta tydliga brister”.

– Jag tror att många oavsett om man är för eller emot Nato sett hur Tobias Billström varit otydlig. Det är därför jag lyft flera exempel där han varit otydlig och agerat vilseledande och urholkat vad begrepp betyder. Det är tydliga exempel på sånt en utrikesminister inte ska göras.

Aftonbladet har sökt Tobias Billström.

Publisert: