17-åring misstänks ha mördat fel man på gym

Simon Uggla/TT

Publicerad 2023-02-02

En man i 55-årsåldern sköts i mars förra året ihjäl på ett gym i Stockholm. Nu inleds rättegången mot den misstänkte skytten, 16 år gammal vid tiden för mordet, som tros ha skjutit fel person.

Ytterligare tre män åtalas misstänkta för medhjälp till mord.

Prick klockan tolv den 28 mars 2022 promenerade en svartklädd person, med ansiktet dolt bakom ett blått munskydd, in på gymmet i centrala Stockholm. I händerna höll han en pistol som han höjde mot en man i 40-årsåldern som befann sig i lokalen.

Men innan skytten hann fram till sin måltavla gick en annan gymbesökare emellan och försökte stoppa honom. En brottningsmatch tog vid och tre skott brann av innan gärningsmannen flydde ut till en väntande bil.

Bakom sig lämnade han mannen som försökt stoppa honom liggandes på golvet, skjuten i huvudet. Denne fördes svårt skadad med ambulans till sjukhus där han senare avled.

Dna och telefoner

På torsdagen inleds rättegången mot fyra personer misstänkta för inblandning i mordet.

Den utpekade skytten, i dag 17 år gammal, åtalas för mord, mordförsök och grovt vapenbrott. En 19-åring, misstänkt för att ha kört flyktbilen, åtalas för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök. Det gör även två män i 30-årsåldern. De uppges bland annat ha hjälpt till att skaffa fram flyktbilen, som köptes på Blocket dagen före mordet.

Bevisningen består bland annat av dna-spår, vittnesmål, övervakningsfilmer och positionering av de misstänktas mobiltelefoner.

Rörelseanalys av 19-åringens telefon visar att den vid tidpunkten för mordet förflyttade sig från Johanneshov i södra Stockholm till mordplatsen, och sedan tillbaka igen. Det bekräftas av trafikkameror längs vägen som fångat flyktbilens färd.

Från 17-åringens telefon skedde en uppkoppling i Johanneshov före mordet och en ny uppkoppling mot samma mast drygt 20 minuter efter mordet.

Mordvapen och munskydd

Polisen genomförde dagarna efter mordet en husrannsakan i en lägenhet i Johanneshov som hyrts ut via Airbnb. Där påträffades mordvapnet med offrets dna på pipan, liksom en annan pistol med 17-åringens dna.

Under en madrass hittas ett blått munskydd med 17-åringens dna på insidan och den mördade mannens dna på utsidan. Även 19-åringens dna fanns i bostaden.

Enligt förundersökningen dök 17-åringen upp i skolan två dagar efter mordet. Därefter lämnade han landet för Armenien, där han stannade fram till juli. När han återvände till Sverige greps han och häktades misstänkt för mordet.

Gängkonflikt i botten

Den man som anses ha varit den verkliga måltavlan på gymmet har enligt polisen kopplingar till ett mc-gäng. Varken polis eller åklagare har dock kunnat fastställa att 17-åringen fått i uppdrag att döda mannen.

Upprinnelsen till händelsen tros vara en konflikt mellan mc-gänget och ett kriminellt nätverk i Upplands-Bro norr om Stockholm som 17-åringen kopplas till.

I förundersökningen framgår att hans föräldrar informerats om att sonen var frånvarande från skolan under morddagen, och att de vid upprepade tillfällen uttryckt oro över människorna han omgav sig med.

Sprängattentat

17-åringen åtalas även för grov allmänfarlig ödeläggelse för ett sprängattentat mot en restaurang på Södermalm i Stockholm en dryg vecka före mordet. Enligt åtalet krossade pojken ett fönster till restaurangen med en sten och kastade därefter in en handgranat.

Enligt vittnesuppgifter var gärningsmannen en späd svartklädd person med blått munskydd. Pojkens dna påträffades såväl på stenen som på delar av handgranaten och i en misstänkt flyktbil.

Samtliga åtalade nekar till brott. Åklagare Daniel Suneson sade i samband med att han väckte åtal att han kommer att yrka på fängelse för alla fyra.

Rättad: I en tidigare version stod felaktigt att 17-åringens telefon kopplat upp sig på mordplatsen.