Protester mot Sverige över hela världen

Rasmus Paludans koranbränning har lett till stora demonstrationer över hela världen.

Flera länder fördömer bränningen – och Sverige.

– Död till den svenska regeringen, död åt sådana politiker, skrek demonstranter i Afghanistan.

Rasmus Paludans koranbränning har lett till protester över hela världen och regeringarna i bland annat Saudiarabien, Kuwait, Turkiet, Malaysia och Afghanistan har fördömt koranbränningen och den svenska regeringens hantering av frågan. Al-Azhar-universitetet i Kairo –den sunnimuslimska världens främsta religiösa institution – uppmanar muslimer världen över till att bojkotta Sverige.

Demonstranter bränner en bild av Rasmus Paludan utanför svenska konsulatet i Istanbul.
Demonstranter bränner en bild av Rasmus Paludan utanför svenska konsulatet i Istanbul.

Turkiet

Det har varit protester under flera dagar runt om i Turkiet. Bland annat utanför Sveriges ambassad i Ankara och konsulatet i Istanbul där runt 250 personer samlades och där det brändes ett porträtt av Rasmus Paludan, skriver AP.

I svenska konsulatets fönster hade det satts upp en skylt där det stod: ”Vi delar inte den bokbrännande idiotens uppfattning.”

Demonstranter vid ambassaden i Bagdad.
Demonstranter vid ambassaden i Bagdad.

Irak

Det har varit stora demonstrationer utanför Sveriges ambassad i Bagdad. Under måndagen skadades en polis och sju demonstranter. På plakaten krävde demonstranterna bland annat att Sveriges ambassad ska stängas, skriver Daily Mail.

Jemen

Tusentals samlades på gatorna i provinsen Saada i Jemen. Guvernören för provinsen, Mohammed Jaber Awad, talade vid demonstrationen och sa bland annat att demonstrationen är en del av en större trend med anti-muslimsk retorik och eskalerande islamofobi i Europa och att han håller Sverige ansvarigt för resultaten av ”detta helgerån och olagliga handling”, skriver den iranska statliga kanalen Press TV.

Gaza

Lärare och elever demonstrerade utanför Al-Jalil skolan i Gaza city. De eldade svenska flaggor och höll upp koraner i protest mot Paludan och Sverige, skriver Daily Mail.

Malaysia

Protester planeras på fredag utanför den svenska ambassaden i Kuala Lumpur. Den malaysiska polisen har varnat för att protesterna saknar tillstånd, skriver Malay Mail.

Malaysiska utrikesdepartementet skriver i ett uttalande:

”Den svenska regeringens oförmåga att stoppa denna fruktansvärda och ondskefulla handling trots flera protester från olika parter är helt oacceptabel och kan få allvarliga återverkningar på relationerna mellan Sverige och muslimer runt om i världen.”

”Skäms, Sverige”, enligt demonstranter i Lahore, Pakistan.
”Skäms, Sverige”, enligt demonstranter i Lahore, Pakistan.

Pakistan

Det har varit protester i flera pakistanska städer de senaste dagarna, bland annat i huvudstaden Lahore, skriver AFP.

Pakistans premiärminister, Shehbaz Sharif, skrev på Twitter:

”Inga ord räcker för att på ett adekvat sätt fördöma den avskyvärda handling som en högerextremist i Sverige utförde när han skändade den heliga Koranen. Yttrandefriheten kan inte användas för att skada de religiösa känslorna hos 1,5 miljarder muslimer i världen. Detta är oacceptabelt.”

Indonesien

Den indonesiska regeringen har kallat upp Sveriges ambassadör, Marina Berg, för att officiellt klaga på hanteringen av Paludans koranbränning, skriver AFP. Ett datum är inte fastsatt, men det kommer ske inom en vecka enligt en talesperson för Indonesiens utrikesdepartement.

Demonstranter i Jalalabad, Afghanistan.
Demonstranter i Jalalabad, Afghanistan.

Afghanistan

Det har varit stora demonstrationer i staden Khost, nära gränsen till Pakistan.

– Död åt den svenska regeringen, död åt sådana politiker, ska demonstranterna ha ropat enligt AFP:s korrespondent.

I ett uttalande från Afghanska utrikesdepartementet uppmanas den svenska regeringen att ”straffa förövaren” och att stoppa ”sådana vidriga och provocerande antiislamiska och antimuslimska handlingar”.

Publisert:

LÄS VIDARE