Polisen slog till mot knarksajten med ”Operation Hydra”

Beskrevs som ”Blocket för droger” – nu startar rättegången

Publicerad 2024-01-17

Darknet-sajten Flugsvamp 3.0 omsatte miljarder och var en av Sveriges största marknadsplatser för narkotika.

Den som misstänks ha drivit sidan är en tidigare ostraffad familjefar. Han ställs nu inför rätta tillsammans med de utpekade moderatorerna ”Hund” och ”Regnskog”.

Men en fjärde nyckelperson är fortfarande på fri fot.

Åklagaren menar att den 30-årige mannen har varit moderator med aliaset ”Regnskog”. Men den misstänkte nekar till brott, och har tigit sig igenom polisförhören.

Namnet på insatsen är valt med omsorg.

– Enligt mytologin är det ju så att om man hugger huvudet av en hydra så kommer det två nya huvuden. Den här sajten är den tredje upplagan så vi tyckte att det var passande att kalla utredningen för ”Hydra”, säger förundersökningsledaren Henrik Söderman, senior åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Flugsvamp 3.0 dök upp på den dolda del av internet som kallas Darknet i december 2018. Ungefär samtidigt satte polisen igång ett arbete för att identifiera vilka som låg bakom sajten.

På onsdagen inleddes rättegången mot tre utpekade centralfigurer.

  • En 40-årig familjefar och företagare misstänks ha drivit och administrerat marknadsplatsen. Han är åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt penningtvättsbrott och grovt bokföringsbrott. Åklagaren menar att verksamheten genererat en vinst på minst 195 bitcoins. Med dagens kurs motsvarar det drygt 86 miljoner kronor.
  • En 29-årig man som enligt åklagaren agerat huvudmoderator för sajtens forum. Under aliaset ”Hund” ska han även ha hanterat tvister mellan köpare och säljare. För detta uppges ”Hund” ha fått motsvarande runt 470 000 kronor i ersättning. Åtalspunkterna är medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott, narkotikabrott samt dopningsbrott.
  • En 30-åring som tros ha kallat sig ”Regnskog” på Flugsvamp. Även han ska ha varit moderator, och uppges ha fått över 181 000 kronor i betalning. ”Regnskog” är åtalad för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott, narkotikabrott samt narkotikasmuggling.
29-åringen har medgett att han använt aliaset ”Hund” för att moderera forumet på Flugsvamp 3.0.

”Var ganska mycket kaos”

Ingen i trion förekommer i polisens register sedan tidigare. Den misstänkte administratören samt moderatorn ”Regnskog” nekar till alla anklagelser.

Men ”Hund” har gjort medgivanden.

– Det stämmer till viss del och stämmer inte till andra delar, har han sagt i förhör.

För polisens utredare har ”Hund” berättat att han brukade köpa narkotika på Flugsvamp och att han tillbringade en hel del tid på forumet.

– Det var ganska mycket kaos där och jag rapporterade inlägg som var idiotiska eller där folk skrev saker om vissa droger som kunde utsätta andra för risker.

29-åringens engagemang uppmärksammades av Flugsvamps administratör. Han blev erbjuden att moderera mot ersättning.

– Jag tänkte att jag kunde göra det eftersom jag ändå hängde så mycket på forumet.

På Flugsvamp 3.0 fanns narkotika av alla de slag ute till försäljning. Leveranserna gjordes per vanlig post.

Ville driva ”underground-Flashback”

Den misstänkte huvudmannen är en 40-årig egenföretagare och familjefar. Han driver ett it-bolag, och har i förhör uppgett att han även är delägare i ett amerikanskt företag som sysslar med NFT:er. Det är en typ av unika digitala produkter som är byggda på samma teknik som kryptovalutor.

Av mannens egna utsagor att döma så är verksamheten framgångsrik. Han säger sig ha en aktiedepå på Nordnet som är värd 50 miljoner kronor.

På en hurts i 40-åringens hemmakontor hittade polisen en mobil som var inloggad som admin på Flugsvamps forum.

I de första förhören sa mannen att han inte hade någon kännedom om sajten. Senare kom dock en förklaring som gick ut på att han varit i kontakt med administratörerna med ett förslag om att köpa forumet.

– Min tanke på lång sikt var att driva det som ett underground-alternativ till Flashback, har han sagt till utredarna.

Polisen har lyckats komma över konversationer mellan moderatorerna på Flugsvamps forum. Här diskuterar ”Hund” och ”Regnskog” lön och julbonus för väl utfört arbete.

Letar efter ”Lakritsfisk”

Flugsvamp 3.0 var online i knappt tre år. På den perioden ska den enorma marknadsplatsen, som beskrivits som ett ”Blocket för droger”, ha omsatt runt 2,5 miljarder kronor. Den totala omsättningen för hela den svenska narkotikamarknaden beräknas ligga på runt 15 miljarder per år, enligt siffror från polisen och tullen.

Alla transaktioner på Flugsvamp 3.0 skedde med kryptovalutan bitcoin. För att identifiera de misstänkta har polisen arbetat intensivt med att följa de digitala pengaspåren.

– Vi har bland annat hittat utbetalningar för det jobb som moderatorerna gjort. Dessa har vi kunnat koppla till de åtalade personerna, säger åklagaren Henrik Söderman.

Exakt hur det gått till vill Söderman inte gå in på. Men i förundersökningsprotokollet framgår att polisen använt hemlig dataavläsning. Utredarna lyckades också hämta information om databasen när forumet under en period låg ute på den öppna delen av internet.

Den utpekade administratören företräds av advokat Kinora Awrohum.

– Jag kan inte säga så mycket mer än att min klient nekar till brott och att bevisningen som lagts fram mot honom är vag.

Vid sidan av den trion som nu ställs inför rätta söker polisen efter en fjärde person, moderatorn ”Lakritsfisk”.

– Vi vet inte vem det är, men det vill vi väldigt gärna ta reda på, säger Henrik Åkerman.

På sajten kunde köparna betygsätta och lämna omdömen på säljarna.