Många frågetecken efter guldstöten i Kanada

Martin Yngve/TT

Publicerad 2023-04-21

Flygplatsen Pearson i Toronto. Arkivbild.

Guld och värdesaker värda 150 miljoner kronor har stulits i en kupp som tagen ur en film.

Men medan rykten sprids håller polisen i Toronto inne med vad de vet.

En container med den värdefulla lasten har stulits från Pearson-flygplatsen i Toronto i veckan. Men mycket mer än så vill polisen inte berätta, mer än att ingen har gripits och att det är högst oklart om containern och dess innehåll är kvar i landet.

– Det jag kan säga är att containern innehöll värdefullt gods; guld men inte enbart guld, där fanns även andra värdefulla föremål, säger polisens talesperson Stephen Duivesteyn på en presskonferens.

Det lilla som har läckt ut har inte rätat ut de många frågetecken som fortsatt finns, och kanadensiska medier tar fasta på alla detaljer, stora som små.

Kanadensiskt guld?

Containern lastades av ett flygplan sent i måndags, och flyttades till en lagerlokal, helt enligt rutinen. Från detta lager har containern sedan flyttats någon gång under natten mot tisdag, ”på illegalt sätt” enligt Duivesteyn.

Men hur stölden gick till, eller om polisen har några ledtrådar vill han inte svara på, bara att han inte nödvändigtvis skulle kalla kuppen för ett ”professionellt jobb”.

Duivesteyn vill inte heller uppge varifrån containern kom, vart den skulle eller ens vilket flygbolag det handlar om, det skulle försvåra utredningen, säger han.

Kanadensiska medier uppger dock att det handlar om Air Canada och enligt Toronto Sun kom guldet från guldgruvor i norra Ontario, samma provins som Toronto ligger i.

Påminner om 1952

Tidningen skriver att tjuvarna kom över lite drygt 1,6 ton guld och att polisens spår leder mot lokala maffialigor och att de helt sonika tömt containern på innehåll och kört iväg guldet i pickuper.

Stöldgodset och tillvägagångssättet är som taget ur en film och Toronto Sun drar paralleller till såväl ”Goldfinger” som ”Maffiabröder”.

I den senare filmen förekommer en snarlik kupp, då i New York, men Toronto har faktiskt också drabbats av en guldstöt tidigare, påminner The Guardian.

1952 stals guldtackor värda 17,5 miljoner kronor i dagens pengavärde från stadens då största flygplats. Sex trädlådor på väg till Montréal försvann från ett lager i vad som då beskrevs som den perfekta kuppen, en stöld ingen greps för.

Torontopolisen vill inte se en upprepning av det misslyckade polisarbetet, men påminner om att deras arbete bara har börjat.

– Vi är tre dagar in i utredningen, så vi stänger inga dörrar och håller våra ögon öppna, säger Duivesteyn.