Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

Algblomning viktig för Östersjöns fiskar

Publicerad 2023-04-28

Ny forskning visar att cyanobakterier som skapar algblommningen i Östersjön kan gynna fiskebeståndet

Algblomningens dåliga rykte i Östersjön kan vara på väg att revideras. En ny studie från Stockholms Universitet presenterar nämligen ny fakta om algblomningen.

När stora mängder växtplankton, närmare bestämt cyanobakterier, samlas vid vattenytan uppstår algblomning.

Övergödning och global uppvärmning ligger bakom ökningen av cyanobakterier, som ofta anses vara en bidragande orsak till att beståndet av fisk minskar i Östersjön. Men hur de bidrar till näringsväven, alltså alla Östersjöns sammanlänkade näringskedjor, har varit svårt att mäta.

Den nya studien tar hjälp av genetiska markörer och DNA-teknologi som visar att cyanobakterier utgör upp till 70 procent av djurplanktonens föda – och att de i sin tur är viktiga för fiskbeståndet i Östersjön.

– Senaste årens forskning har nyanserat bilden av cyanobakterier som enbart dåliga. Tidigare har vi trott att djurplankton inte kan äta cyanobakterier, men vår studie visar att djurplankton har många sätt att anpassa sig för att ta vara på den föda som finns tillgänglig. Därmed bidrar cyanobakterierna till produktionen av både djurplankton och fisk i Östersjön, säger forskaren Andreas Novotny vid Stockholms universitet.