Vasaloppets blåbärssoppa har brunnit upp

TT

Publicerad 2022-11-04

Blåbärssoppa och tankarna som den kokas i gick upp i rök när Vasaloppets centralförråd brann ner till grunden. Arkivbild.

Vasaloppets centralförråd har brunnit ner till grunden. Blåbärssoppa, skidvalla, skotrar och maskiner är totalförstörda.

– Allt vårt material är borta. Det handlar om värden för många, många miljoner, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet till P4 Dalarna.

Branden i ett förråd vid Hemus skidstadion i Mora startade vid 23-tiden på torsdagskvällen, berättar lokala medier. Under natten brann byggnaden ner och allt som förvarades där totalförstördes. Det var bland annat specialbyggda tankar för att koka blåbärssoppan, och de kan bli svåra att ersätta.

– Det är bara ett par månader kvar till evenemanget. Vi ska fixa det här, men Vasaloppet kan se lite annorlunda ut den här vintern, säger Johan Eriksson till radion.

Vasaloppet är med sina nio mil världens största långlopp på skidor. Första loppet arrangerades 1922, och sedan dess har över 1,7 miljoner deltagare tagit sig mellan Sälen och Mora. Numera körs en rad olika skidlopp under en hel Vasaloppsvecka.

En förundersökning om misstänkt mordbrand har inletts. Det finns ännu ingen misstänkt för händelsen.

ANNONS