Läkaren varnar för nya elsparktrenden: Kan sluta illa

Vården larmar om att elsparksolyckorna ökar – ibland med livsfarliga skador som följd.

Nu syns en ny trend på sociala medier: ungdomar som kör elsparkcykel sittandes på kaféstolar.

– Det här är inte något som elsparkcyklarna är designade för, säger överläkaren Ragnar Ang.

Polisen i Stockholm har sett en explosionsartad ökning av trafikbrott med koppling till elsparkcyklar. Den vanligaste trafikförseelsen är att två personer åker på färdmedlet, som är gjort för en.

Nu tycks en ny trend ha fått fäste.

I ett videoklipp syns flera ungdomar åka elsparkcyklar genom Stockholmsnatten – sittandes på kaféstolar.

– Jag vet inte om man med en kaféstol på elsparkcykeln skulle bli stabilare eller inte. Men sunt förnuft säger ju att det där kan sluta illa, säger Ragnar Ang, överläkare på traumavårdsenheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Huruvida det gör elsparkcykelåkandet farligare eller inte, det återstår att se om den här trenden fortsätter.

Upptäckte trenden på Tiktok

På Götgatan i Stockholm går en ung kille genom regnrusket, hållandes i en hopfällbar kaféstol. Han har sett videoklipp och blivit inspirerad.

– På Tiktok-appen såg jag ett par personer som lade upp en video där de åkte runt i Stockholm. Då tänkte jag, det är lite som en trend för mig och andra, så då hoppar jag på, säger den unga mannen som intervjuats anonymt.

När Aftonbladet träffar honom är han på väg att möta upp ett kompisgäng av elsparkåkare – alla vill testa på den nya trenden.

– Jag ska träffa på några om en timme, alltså tjugo personer, säger han.

Han medger att det kan vara farligt – men rycker samtidigt på axlarna.

– Jo, när det regnar. För jag snubblade i går. Men jag vet inte, det är inte farligt för mig. För jag har åkt moppe, så jag är van vid det.

Gått helt överstyr

Ragnar Ang kan inte säga om trenden har lett till några skadefall. Men en kombination av dåligt hjälmanvändande och fylla leder redan i dag till allvarliga skador.

– Det har gått helt överstyr, säger han.

– Vi har haft fall där patienter kommit in i livshotande tillstånd och behöver opereras akut för att rädda livet på patienten. Det vanligaste vi ser är utslagna tänder, ansiktsfrakturer, pannbensfrakturer och ibland hjärnblödningar.

Den senaste tidens rapporter om skador har fått flera företag att ta till åtgärder. Bolt har stoppat användningen av sina elsparkcyklar under helgnätter, medan Voi sänker maxhastigheten vid vissa tidpunkter.

Hur tycker du att problemen med elsparkcyklar ska lösas? Tyck till i vår chatt!

Skriv inlägg
 • Nellie Håkansson

  Och med det så sätter vi punkt för den här chatten. Tack till alla er som medverkade!

 • Totalförbud är fel, men att förbjuda att hyra ut vore helt ok, så lär det inte bli några liggande ..bättre för hälsan att cykla eller promenera egentligen, men som med allt annat idag - "det är jobbigt"

  Dacke
 • User photography

  Först och främst borde de som framför fordonet, lära sig parkera rätt. Denna elsparkcykel tyckte någon var en bra idé att parkera mitt i en större korsning i Borås.

  CV19
 • Förbjud dessa åkdon!!

  Nilla
 • Förbjud dom helt. I Stockholm kan man inte gå som man vill. Ligger och skräpar

  överallt. Dessutom sker en massa olyckor. Sjukvården har annat att göra!!

  ANDERS
Publisert:

LÄS VIDARE