Gisslantagarens hot: ”Kom inte in annars skär jag dem”

Tanken var att ta kriminalvårdarna som gisslan för att kunna flyga helikopter till en uteservering och ta en öl i solen.

Men gisslantagarnas plan var impulsiv och dömd att misslyckas. Det började med att en av dem skrek åt larmstyrkan:

– Kom inte in, annars skär jag!

Kvart över tolv i onsdags gick överfallslarmet på paviljong två på Hällbyanstalten.

När larmstyrkan kom till vaktrummet ska en av de två gisslantagarna enligt uppgifter till Aftonbladet hotat att använda sitt vapen, en tandborste med ett fasttejpat rakblad:

– Kom inte in, annars skär jag!

Detta var inte första gången Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi tillverkade egna tillhyggen på anstalt.

I januari i år tog Haned Mahamad Abdullahi sig in i ett vaktrum på Kumlaanstalten med hjälp av en vass träpinne och en sax han hade tejpat runt handen.

Haned Mahamed Abdullahi, en av gisslantagarna på Hällbyanstalten.
Haned Mahamed Abdullahi, en av gisslantagarna på Hällbyanstalten.

Saknades rivjärn och äggdelare

Så sent som den 11 juli fattade personal på Hällbyanstalten dessutom misstankar om att Abdullahi och Dewit tillsammans försökt att göra sina egna vapnen då man upptäckte att ett rivjärn och en äggdelare saknades från avdelningen.

Men trots gisslantagarnas historik av ”vapentillverkning” menar anstaltschefen Peter Kjällin att det inte är fråga om att rutinerna har brustit.

– Vi kan inte plocka av intagna rubb och stubb, det har vi ingen laglig rätt till. Vi jobbar med att begränsa allt som kan tänkas vara farliga föremål och sen visiterar man. Varje dag träffas personal och går och visiterar, det är en av våra viktigaste dagliga uppgifter.

Avdelningen där Abdullahi och Dewit bor består av en korridor med 20 bostadsrum. I anslutning till korridoren finns ett så kallat dagrum där det finns en tv, soffa, matbord och ett kök där gisslantagarna befann sig innan dramat startade.

– I samband med att de skulle ta sin medicin trängde de sig in i vaktrummet.

Planen: Ta helikopter till uteservering

Peter Kjällin berättar vidare att det mesta tyder på att Abdullahi och Dewit hade förväntat sig en helt annan utgång av kuppen.

– Som förhandlarna uppfattade det så hade de en tro på att de skulle få flyga helikopter ut därifrån. En av de intagna hade tänkt sig att han skulle sitta på stan och ta en öl. Du hör ju själv, det var med största sannolikhet inte särskilt genomtänkt.

En av de dömda mördarna ville sitta på stan och ta en öl.
En av de dömda mördarna ville sitta på stan och ta en öl.
Isak Dewit, en av de dömda mördarna på anstalten.
Isak Dewit, en av de dömda mördarna på anstalten.

En av vakterna som togs som gisslan är semestervikarie och den andra har precis fått en tillsvidareanställning. Vid tillfället för incidenten var de själva i vaktrummet vilket är helt enligt anstaltens rutiner.

– Rent generellt är våra semestervikarier väldigt duktiga på att följa rutiner. De är våra mest regeltrogna och duktiga. De får 14 dagars introduktion men de får hela tiden utbildning genom att jobba med erfaren personal.

Borde man inte ha mer personal på plats?

– Vi har 20 intagna och i normala fall jobbar fyra eller fem personer under dagen. De har olika arbetsuppgifter och i vaktrummet är man två åt gången. Men när intagna tillexempel ska visiteras eller gå till sysselsättningen är det mycket mer personal.

Du tycker alltså inte att era rutiner har brustit någonstans?

– Det här är en situation som är svår att gardera sig emot. Vi har inte cellfängelse i Sverige, hade vi haft det hade man kunnat gardera sig mot det. Men vi har en lag som säger att intagna ska få vara i en gemensamhet.

Under fredagen häktades Dewit och Abdullahi.

Publisert:

LÄS VIDARE