Passagerarplan kapat – tvingades landa på Malta

1 av 3
NYHETER

Ett flygplan med 118 människor på väg till Libyens huvudstad Tripoli kapades på fredagen.

Kaparna var beväpnade med handgranater, och tvingade piloterna att landa på Malta. De hotade att spränga planet – men efter några timmar släpptes alla passagerarna.

Kaparnas krav var att få asyl på Malta, skriver AFP.

Tipsa | Aftonbladet

Planet, en Airbus 320 från Afriqiyah Airways med flightnummer AAW209, var på väg från libyiska orten Sabha till huvudstaden Tripoli.

Innan den nådde sin destination tvingade dock två kapare planet att ändra sin rutt – och landa på Malta.

Beväpnade med handgranater

Kaparna var beväpnade med handgranater, och hotade att spränga planet. Omedelbart efter landningen omringades planet av ett stort antal soldater från den maltesiska armén.

118 människor, varav 111 passagerare, befann sig ombord. I flera timmar förhandlade representanter från Maltas myndigheter med kaparna. Under fredagseftermiddagen, svensk tid, nåddes uppenbarligen någon form av överenskommelse.
Premiärministern Joseph Muscat twittrar att alla passagerare lämnat planet. Endast kaparna och några medlemmar ur besättningen var kvar ombord, men de kunde alla efter en tid lämna planet.

Strax innan klockan 16, svensk tid, var alla personer ute och polisen kunde börja söka igenom planet.

Svenska Utrikesdepartementet följde utvecklingen.

– Vi följer händelsen men har inte någon information i nuläget om inblandade svenskar, säger Cecilia Karlberg, presstalesperson vid UD:s pressjour.

Ska vara Gaddafi-lojalister

Kaparna uppges vara lojala till Libyens förra diktator Muammar Gaddafi, som dödades 2011. Enligt tidningen Times of Malta finns det uppgifter om att de har krävt att en av Gaddafis söner ska släppas ur fängelset. Men AFP skriver att kaparnas krav var att få asyl på Malta.

Flygplatsen stängdes av för all trafik under dramat. Nio flyg har dirigerats om till Sicilien i Italien.

En av dem som fastnade på flygplatsen på Malta var svenske Joakim.

– Stämningen är väldigt spänd här. Jag är orolig och tänker bara på passagerarna på det drabbade planet. Jag hoppas verkligen att det går bra för alla, sa han tidigare till Aftonbladet

De vapen som användes vid kapningen av ett libyskt plan som flögs till Malta var av allt att döma attrapper, visar en första undersökning av föremålen. Det meddelar Maltas premiärminister Joseph Muscat via Twitter, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM