Lastbilsattacken mot julmarknad i Berlin

Lastbilsföraren bakom Berlinattacken ännu på fri fot

avNiklas Eriksson, Zbigniew Kuczynski

WARSZAWA/STOCKHOLM. Lukasz Urbans, 37, lastbil kapades och användes för att döda 11 personer på julmarknaden i Berlin.

I hytten hittades 37-åringen skjuten men också blodiga kläder som lämnats kvar.

Nu är fordonet polisens främsta spår i jakten på den beväpnade gärningsmannen som fortfarande är på fri fot.

1 av 10 | Foto: ANDREAS BARDELL

Minst tolv personer dog när lastbilen plöjde in i folkmassan vid en julmarknad i tyska Berlin på måndagskvällen. Men första offret var en 37-årig lastbilschaufför från Polen, Lukasz Urbans.

Han knivhöggs och sköts ihjäl i förarhytten på sin lastbil. Åkeriägaren Ariel Zurawski har identifierat sin anställde, och kusin, genom fotografier på Urbans döda kropp.

– Det syns att han kämpade för sitt liv. Det är många knivsår och ansiktet är svullet. Det tyder på hård kamp, säger Ariel Zurawski till polska medier, bland annat wp.pl.

Han menar också att det måste ha krävts flera personer för att övermanna Urbans.

– Han var stor och kraftig och vägde 130 kilo så det är omöjligt att det bara var en person som angrep honom. det måste ha varit flera, säger åkeriägaren till TVN24.

Lastbilen – polisens spår

En 23-årig pakistansk man greps i går som misstänkt. Han släpptes på tisdagskvällen fri och polisen uppger att det med all sannolikhet är någon annan som kört in lastbilen i folkmassan.

– Vi måste utgå ifrån att det kan finnas en beväpnad gärningsman som fortfarande är på fri fot. Därför har vi högsta beredskap, säger Holger Münch, chef för federala kriminalpolisen i Tyskland.

Nu är lastbilen och Lukasz Urbans sista timmar i livet fokus i jakten på personen som genomförde attacken.

Polisen ska ha hittat blodiga kläder som lämnats kvar i lastbilshytten, men inget vapen. Deras bästa ledtråd i mördarjakten är fordonets gps. Under tisdagen har flera uppgifter om vad som skett med lastbilen innan attacken blivit kända.

Sista bilden

På måndagen skulle Urbans leverera stål från Italien till ThyssenKrupps lager i Berlin, ett par kilometer från julmarknaden på Breitscheidplatz. Stålkoncernen har bekräftat att han var på plats vid företagets lager under måndagen.

De hade då inte möjlighet att ta mot leveransen utan hänvisades Lukasz Urbans att komma tillbaka på tisdagsmorgonen då det var avtalat att leveransen skulle komma.

Enligt åkeriägaren Ariel Zurawski ska Lukasz Urbans ha åkt och parkerat i närheten av lagret. Vid 14-tiden tas den sista kända bilden av lastbilschauffören när han köper kebab, enligt åkeriägaren som ska ha fått fotot från restaurangens övervakningskamera.

Nästa livstecken från lastbilschauffören ska ha kommit vid 15.01 då han pratade med sin hustru i telefon.

44 minuter senare startas lastbilens motor.

– Vårt gps-system visar att motorn blev påslagen 15.45. Någon har kört fram och tillbaka och startat och stängt av motorn flera gånger. En chaufför som känner bilen skulle aldrig göra så, säger åkeriägaren Ariel Zurawski, som själv pratade med chauffören vid lunchtid.

– Därför ser det ut som att han blev attackerad mellan 15.01 och 15.45 och att lastbilen kapades med honom kvar i hytten.

”Vi är i chock”

I nuläget finns inga andra offentliga uppgifter om var lastbilen befunnit sig innan den kört in i folkmassan på julmarknaden. Men polisens utredare uppges analysera filmer från övervakningskamerorna som finns runt torget och de trafikkameror på vägar som leder till Breitscheidplatz.

”Det är som att söka efter en nål i höstack”, ska en utredare ha sagt enligt The Guardian som hänvisar till ”tyska medier”.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere säger på tisdagskvällen att utredarna har flera spår som de arbetar med.

– Ingen kommer att vila förrän förövaren eller förövarna är fångade, säger han enligt Reuters.

Polisen har också bett allmänheten om hjälp och de efterlyser bilder samt filmer från händelsen. Sent på tisdagskvällen uppger Berlinpolisen att de har tagit mot 508 ledtrådar från allmänheten i jakten på den misstänkt beväpnade förövaren.

Åkeriägaren Ariel Zurawski vill nu få reda på vem som sköt hans kusin och anställda.

– Polisen säger att han dödades av skott, men vem sköt honom? Var det gärningsmännen eller självaste polisen, när de försökte stoppa lastbilen?

Lukasz Urban skulle ha varit hemma med sin fru och 17-årige son under måndagskvällen, men eftersom urlastningen blev försenad skulle han komma hem i dag, tisdag.

Körningen skulle ha varit hans sista innan jul. Istället miste han livet som det första dödsoffret i vad tyska politiker numera benämner som terrorattack.

– Lukasz var vår vän. Han åkte på jobb och mötte döden. Vi är i chock, säger en vän i Urbans hemstad Roznowo, två timmar från Berlin, till polska medier.

Berlins borgmästare Michael Müller manar sina invånare att vara vaksama men försöka leva som vanligt.

– Det finns ingen anledning till rädsla eller stänga in sig hemma. säger han enligt Bild.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AFP
ARTIKELN HANDLAR OM