Svenske Arvid var några hundra meter från julmarknaden

avEbba Thornéus

NYHETER

Arvid Jurjaks från Blekinge bor och arbetar i Berlin.

På måndagskvällen var han på bio bara 200 meter från julmarknaden, när en lastbil körde ihjäl 12 personer och skadade ett 50-tal människor.

– I efterhand slog det mig att om vi inte fått biljetter till bion så hade vi kanske gått förbi julmarknaden och druckit lite varmt glühwein.

Det var på måndagskvällen som Arvid Jurjaks från Nättraby i Blekinge, som bor och arbetar som journalist i Berlin, skulle gå på teater med sin flickvän.

Men biljetterna var slut så de bestämde sig i stället för att gå på bio.

Samtidigt som filmen pågick körde lastbilen rakt in i julmarknaden på Breitscheidplatz, bara 200 meter från biografen. 12 människor dödades och minst 48 skadades.

Inne på biografen reagerade Arvid på att många människor höll på med sina mobiltelefoner och att vissa reste sig upp och gick mitt under filmen.

– Jag trodde att de tyckte filmen var dålig och blev nästan lite irriterad på att många inte hade stängt av ljudet, berättar Arvid.

LÄS OCKSÅ:

Detta har hänt: Julattacken i Berlin – vad vi vet just nu

Hade 30 missade samtal

När filmen var slut kom personalen och berättade för publiken vad som hänt.

– De sa att de måste informera oss om att det skett ett terrordåd i Berlin och att de därför hade hållt biografen stängd när filmen visades.

– Det var en konstig känsla. Så fort personalen kom in så tänkte jag att någonting hade hänt. Man kände direkt att stämningen förändrades.

Arvid såg då också att han hade omkring 30 missade samtal på sin mobil.

När han och flickvännen kom ut från biografen var området runt julmarknaden avspärrad och fler poliser stod och vaktade runtom.

– Det var en ganska låg och tryckt stämning men många som jag pratade med sa att de inte var förvånade efter allt som hänt under det senaste året och att det bara var en tidsfråga innan det skulle hända i Berlin.

”Hunnit vänja sig vid tanken”

Trots att dådet inträffade i Arvids nuvarande hemstad så är han inte rädd. Man kan ändå inte kan skydda sig från sådana händelser, säger han.

– Tråkigt nog har man nästan hunnit vänja sig vid tanken på att något kan hända och att Berlin, som en så pass viktig politisk stad, borde vara föremål för en attack.

Arvid berättar att han vanligtvis inte brukar vistas i området där attacken inträffade.

– Men i efterhand slog det mig att om vi inte fått biljetter till bion heller så kanske vi hade gått förbi julmarknaden och druckit lite varm glühwein.

ARTIKELN HANDLAR OM