Husby

Butikerna i Husby stänger i protest mot kriminaliteten

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Klockan 13 idag stängde samtliga butiker i Husby centrum.

Stängningen är en aktion från handlarna för att protestera mot kriminaliteten i stadsdelen.

– Vi vill att polisen och politikerna skyddar sina medborgare och det lokala näringslivet, säger Salam Kurda, butiksägare och ordförande i handelsföreningen i Husby.

Klockan 13 i dag stängde alla butiker i Husby centrum. Stängningen, som ska pågå till klockan 18, är en protest mot kriminaliteten i området. Den senaste tidens många rån och inbrott har fått handlarna att tröttna.

– Vi förlorar mycket på att hålla stängt på en fredag men vi känner att måttet är rågat nu. Det kan inte fortsätta så här, något måste hända nu, säger Salam Kurda, butiksägare och ordförande i handelsföreningen i Husby.

”Samhället har lämnat”

Salam Kurda driver affären Orient livs och har varit verksam i Husby i 30 år. Han har drabbats av rån, vandalisering och inbrott flera gånger. Senast inträffade det under natten mot måndagen då en skåpbil kördes rakt in i butiken. Natten därpå drabbades grannaffären.

– Samhället har lämnat den här delen av Stockholm. Man kan inte bara lämna bort en hel stadsdel till kriminella, säger Salam Kurda.

Han berättar att polisen inte kommer när han och hans kollegor ringer. Salam Kurda hoppas att dagens protestaktion ska få myndigheterna att vakna.

– Politikerna måste inse att en stadsdel tagits över av kriminella. Det är som en förort i norra Afrika, säger han.

Många har förståelse

Mycket människor har samlats på torget. De flesta har förståelse för handlarnas aktion, trots besvikelsen över att de just idag inte kan handla.

Magnus Lindgren från stiftelsen Tryggare Sverige är på plats på torget. Han tycker att det är ett bra initiativ från handlarna.

– Detta är unikt för Sverige, en sådan här protest har aldrig genomförts tidigare. Bra att initiativet kommer från handlarna själva, säger han.

Polisen är också på plats på torget med en patrull.

– Vi har såklart inte övergivit Husby, men jag förstår att Salam är frustrerad, säger Martin Marmgren, polis som arbetar i Järvaområdet.

Marmgren är emellertid också självkritisk och ger Salam Kurda rätt i vissa avseenden.

– Vi har inte lyckats vara här så mycket som vi borde, säger han och fortsätter:

– Vi har inte riktigt räckt till, vår resurs har inte riktigt varit tillräcklig för att möta de rimliga krav som medborgarna i Husby har. En sådan sak har varit att ha den kontinuerliga närvaron som folk vill ha här.

Kan fortsätta

Salam Kurda utesluter inte att protesten i Husby kan komma att fortsätta.

– Blir det inte bättre så kommer vi göra om det här fler gånger för att Stockholm stad ska förstå att näringslivet är viktigt och att centrum inte fungerar utan oss, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Husby

Politik

Samhälle