Polisen (myndighet)

Polisen: Brukar vara fyrverkerikrig

Av: 

Linnea Järkstig

NYHETER

Larmsamtal om att lokaler och människor bekjuts med fyrverkerier haglar in. I Lidköping besköts i natt ett McDonalds med raketer – och flera personer var nära att träffas.

– Det brukar nästan vara fyrverkerikrig, säger Fredrik Bratt vid polisen region syd.

Nu uppmanar polisen alla att vara på sin vakt.

Polisen larmades i natt till Lidköping där några personer skjutit raketer in på ett öppet McDonalds. I restaurangen satt både gäster och personal – och flera var nära att träffas.

– Det är jätteallvarligt. Risken för att någon blir skadad eller att det börjar brinna är ju otroligt stor, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen region väst.

I region väst har polisen fått samtal om fyrverkerirelaterade händelser under hela veckan och det gäller allt från att någon blivit störd av smällar till att någon skjutit mot bilar eller människor.

I onsdags kom 33 samtal, torsdags 56 och i går 52 stycken.

– Vi har fått väldigt mycket samtal. Känslan är att det är mer än tidigare år och just det att man skjuter mot bussar, spårvagnar, personer och byggnader är ovanligt, säger han.

”Skjuter medvetet mot varandra”

I region syd finns samma problem och polisen har fullt upp med att åka ut på olika larm om fyrverkerier. I onsdags kom 133 samtal, torsdags 108 och i går 136 stycken.

– Fortsätter det att öka så kommer det vara jättemycket i kväll. Det brukar nästan vara fyrverkerikrig på de stora torgen i Malmö där de medvetet skjutit mot varandra, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid region syd, och poängterar att det även är problem på mindre orter.

Enligt polisen är det främst unga killar i grupper på mellan 5 och 20 personer som skjuter raketer mot andra personer eller byggnader. Och vanligtvis hinner de ta sig från platsen innan polisen hinner dit – så det är sällan någon som grips.

Polisen uppmanar till försiktighet

I kväll kraftsamlar polisen för att förbereda sig på alla fyrverkerirelaterade händelser. I region syd satsar man på att kraftsamla på de stora torgen där många skjuter sina raketer, medan polisen i region väst jobbar med förebyggande åtgärder och Stockholmspolisen satsar på att visa närvaro.

– Vi jobbar med att vara ute och synliga, men dyker det upp signaler - som i exempelvis Sigtuna - så går vi in och bryter, säger Albin Näverberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Det var i går kväll som ett 15–30-tal ungdomar sköt raketer in i ett köpcentrum i Sigtuna, man ska dessutom ha riktat raketer mot folk på väg in i centrumet. Ingen ska ha skadats i samband med händelsen, enligt polisen.

Nu uppmanar polisen alla till försiktighet och att vara vaksamma under kvällens nyårsfirande.

– Befinner man sig på en plats där man märker att folk börjar skjuta lågt och vårdslöst så ska man gå därifrån, säger Fredrik Bratt.

ANNONS EXTERN LÄNK

50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera – missa inte alla klipp

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Ambulans beskjuten med fyrverkerier

ÄMNEN I ARTIKELN

Polisen (myndighet)

Nyårsafton

Malmö

Stockholm

Göteborg