SVT-profil sågar Reinfeldts program i SVT

1 av 2 | Foto: Christine Olsson/TT
Anna Hedenmo. Arkivbild.

avTT, Aftonbladet

NYHETER

Var är de kritiska frågorna i Fredrik Reinfeldts intervjuprogram "Toppmötet"? Den frågan ställer sig SVT-programledaren Anna Hedenmo som sågar såväl Reinfeldt som SVT efter torsdagens avsnitt.

"Vill han inte? Törs han inte?". Så skriver Anna Hedenmo i ett Facebookinlägg efter att ha sett det senaste avsnittet av "Toppmötet". I programmet intervjuar förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) kända internationella makthavare, och senast hade turen kommit till tidigare brittiske premiärministern Tony Blair.

Men de kritiska frågorna uteblev enligt Hedenmo, som riktar svidande kritik mot både Reinfeldt och SVT.

"Det är ofattbart att Fredrik Reinfeldt missar de uppenbara kritiska frågorna om Irakkriget och IS framväxt. Vill han inte? Törs han inte? Och varför krävde inte SVT ett kritiskt förhållningssätt när Irakkrigets tillskyndare och arkitekter skulle intervjuas?", skriver programledaren.

Till TT säger Anna Hedenmo att hon blir frustrerad av att titta på programmet.

– Jag är inte emot att programmet görs, utan hur det görs. Som erfaren intervjuare, och eftersom jag är van att intervjua just makthavare, är det frustrerande att uppleva hur många frågor om inte ställs, säger Anna Hedenmo.

Anna Hedenmo saknade särskilt frågor om kriget i Irak.
– Det är ju vår tids stora fråga. Det var väldigt ifrågasatt när det fördes, och framför allt är ju kritiken enorm mot det här kriget i dag. Det beskrivs av nästan alla som ett enormt misstag.
– Condoleezza Rice och Tony Blair är otroligt viktiga för historien när det gäller Irakkriget. De hade nyckelpositioner. Här finns de, en timme i Sveriges Television. Och just där och då vill jag ha kritiska frågor. Jag sitter ju och hoppar i stolen.

Hedenmo menar att det hade kunnat bli svårt att få till intervjuer med dessa personer utan Reinfeldts medverkan och tycker att SVT missar möjligheten att få ställa dessa frågor.

– Han (Reinfeldt) hade inte alls behövt bli aggressiv, det hade inte behövt bli dålig stämning. Jag gissar att de här personerna blev förvånade över att det inte ställdes några kritiska frågor, säger hon till TT.

SVT meddelar att Hedenmo, som även tidigare kritiserat programmet, har rätt till sin åsikt.

– Det här är en personlig åsikt som hon har om programmet, som hon har skrivit på sin privata Facebook och som vi i kväll inte har någon åsikt om, säger Camilla Hagert på SVT:s pressjour till Expressen.

Anna Hedenmo är programledare för "Agenda" och "Min sanning", och har tidigare bland annat varit nyhetsankare för Aktuellt och Rapport.

ARTIKELN HANDLAR OM