Vittnet: ”Det var en medveten attack”

NYHETER

Ett hundratal män från Finsbury Park i norra London trängs vid avspärrningarna där en skåpbil natten mot måndag körde in i en folkmassa utanför en moské.

Skåpbilen står kvar på gatan. Många är arga.

1 av 2 | Foto: PETTER J LARSSON
Sultan Ahmed.

– Bilen stod parkerad, sedan startade den och körde rakt in bland människorna. Det var en medveten attack, säger Sultan Ahmed, 34.

Hans farbror blev påkörd i attacken men ska ha klarat sig utan några allvarliga skador.

– Jag frågade min farbror om det kunde ha varit så att föraren vejat för något eller att det var en olycka, men han var helt säker på att bilen kom emot dem i en planerad attack, säger han.

Foto: James Gourley/REX
Minst åtta personer skadades och fick föras till sjukhus efter attacken. En person har också bekräftats död.

”Föraren försökte fly”

– Det började med att en man kom ut från moskén och mådde dåligt. Han föll till marken. Min farbror och 10-15 andra kom dit för att hjälpa honom och då kom skåpbilen och körde över folk. Föraren försökte sedan fly men vittnen fick ner honom på marken. Min farbror klarade sig men mannen som blivit dålig hamnade under skåpbilens hjul. Tre andra skadades allvarligt.

Sultan menar att föraren hade hjälp av två andra män som kom iväg. Det är uppgifter som polisen dock har dementerat, istället rör det sig om en misstänkt gärningsman.

Vännerna skadades

Khalid Amen, 29, har två vänner som skadades i attacken. De vårdas just nu på sjukhus.

– Det är fruktansvärt, säger han.

– Jag mår så dåligt. Och jag är säker på att media kommer att skriva om det som en ensam galning, precis som i Norge. Detta är en terroristattack oavsett vilken religion förövaren har.

ARTIKELN HANDLAR OM