Melania tvingas stanna på hotellet

Demonstranter bränner polisbilar i Hamburg

avPetter J Larsson

Bilbränder, molotovcocktails och 160 skadade poliser.

Demonstranter i Hamburg tvingar kvar Melania Trump på hotellet.

– Vi har inte fått något säkerhetsklartecken från polisen, säger presidentfruns talesperson till tyska nyhetsbyrån DPA.

1 av 8 | Foto: DAVID YOUNG / DPA

Oroligheterna i Hamburg inför G20-mötet har fortsatt under fredagen. Enligt tysk polis kastade demonstranter under morgonen bensinbomber mot polisbilar nära en polisstation i stadsdelen Altona och tusentals demonstranter har på flera platser i staden drabbat samman med polis.

”På Holstenstrasse har kollegor blivit attackerade av molotovcocktails och barrikader brinner”, skriver Hamburgpolisen på sin Twitter.

Sammanlagt har nu 160 poliser skadats under två dagar av kravaller i samband med mötet mellan världsledarna i den tyska hamnstaden, där USA:s president Donald Trump i dag för första gången träffar Rysslands motsvarighet Vladimir Putin. Enligt tidningen Hamburger Abendblatt har även 60 personer gripits.

– Vi känner en hög kriminell energi, säger lokala politikern Andy Grote till tidningen.

Foto: Morris MacMatzen / Getty Images
Donald och Melania Trump anländer till Hamburg.

Melania Trump fast på hotellet

Enligt tyska nyhetsbyrån DPA har Trumps fru Melania inte kunnat lämna sitt hotell efter att det omringats av demonstranter.

– Vi har inte fått något säkerhetsklartecken från polisen att vi kan lämna vårt boende, säger en talesperson för Melania Trump till DPA, uppger nyhetssajten Focus.

Vakter på Hotel Park Hyatt, där Vladimir Putin, Sydkoreas president Moon Jae och Australiens premiärminister Malcolm Turnbull bor, attackerades under fredagen, enligt Bild. Shoppingcentret Mercado fick utrymmas och stängas av säkerhetsskäl.

– Centret är helt stängt och utrymt. Och vi vet inte heller om vi kommer att ha öppet i morgon, säger en anställd till Bild.

Attackerade polis med järnstänger

På Reeperbahn har demonstranter attackerat polis med järnstänger. Flera vägkorsningar i stadens centrala har blockerats av demonstranter och Hamburgpolisen uppmanade på fredagsmorgonen folk att ”stillsamt avlägsna sig” - innan de satte in vattenkanoner för att skingra folkmassorna.

”Trots upprepade förfrågningar så avlägsnar sig inte grupperna. Vattenkanoninsats”, skriver Hamburgpolisen.

På fredagseftermiddagen greps en man efter en attack på en polispatrull i en bil i St Pauli och en polishelikopterpilot fick ögonskador efter att ha blivit belyst av en laserpekare.

”Welcome to hell”

Upploppen inför G20-mötet började under gårdagen när USA:s president Donald Trump anlände till Hamburg. ”Welcome to hell” stod det på demonstranternas banderoller när maskerade aktivister brakade ihop med polis som använde tårgas och vattenkanoner. Demonstranterna förstörde bilar, satte fyr på föremål och kastade flaskor mot kravallpolisen. Enligt Hamburgpolisen skadades 76 poliser i kravallerna, varav tre fick vårdas på sjukhus.

Raketattack mot polishelikopter

Runt 13 000 demonstranter ska enligt tysk polis i går ha befunnit sig på gatorna för att demonstrera, uppger Reuters. Av dem uppskattas ett tusental vara svartklädda, maskerade – och mer konfrontatitionslystna. Våldsamheterna fortsatte under natten. Bland annat krossades fönsterrutorna på Mongoliets konsulat, den kanadensiska delegationens bildäck brändes och en polishelikopter attackerades med en signalraket.

”Den missade precis. Väldigt farligt!” kommenterar Hamburgpolisen attacken.

100 000 demonstranter

Totalt förväntar sig polisen omkring 100 000 demonstranter under det två dagar långa mötet, av vilka 8000 personer väntas vara redo att använda våld. Uppemot 20 000 poliser har kallats in till hamnstaden - en siffra som i dag utökats med 200.

– Förfrågan om en förstärkning till Hamburgs polis kom på fredagsmorgonen, säger en talesman för inrikesminister Thomas Strobl till tyska Bild.

Texten uppdateras.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hamburg

G20