Låg och sov – medan hungrig tjuv härjade

NYHETER

Medan Christopher O'Dubhraic låg och sov på övervåningen bröt sig någon in i hans kök. Inbrottstjuven som därefter länsade hans kylskåp var dock inte av det vanliga slaget.

Foto: Twitter: Colorado Parks and Wildlife
Björnen bröt sig in och länsade Christophers kylskåp.

Christopher O'Dubhraic från Colorado vaknade till underliga ljud från nedervåningen tidigt på måndagen. När han försiktigt tagit sig ned till köket fick han en chock.

– Jag kom in i köket, hörde rassel och oljud och en rysning gick längs min ryggrad, säger Christopher O'Dubhraic till The Colorado Springs Gazette.

En stor björnhane hade tagit sig in under natten och spridit oreda och revirmärken i flera rum. Den hade precis lämnat huset när Christopher upptäckte inbrottet och ringde larmcentralen.

Var där i sex timmar

Övervakningsbilder visade att den objudne gästen befunnit sig i huset i hela sex timmar – allt medan Christopher lugnt låg och sov. Under tiden hade björnen gjort sig själv hemmastadd, slagit sönder inredning och slitit skafferidörren från sina gångjärn.

Men kanske mest överraskande: övervakningsvideon visar även hur björnen ställer sig på bakbenen, sträcker ut sin ram och smidigt öppnar kylskåpsdörren med hjälp av handtaget. Därefter kalasar den nöjt på kylens innehåll, bestående av jordgubbar, körsbär, blåbär och ekologiska äppelhavregryn.

”En smart björn, en farlig björn”

Björnen hade tagit sig in genom ett fönster med skadat lås, något som förvånar de viltvårdare som strax kom till platsen.

– Björnen petade upp fönstret, bröt av hållaren och klättrade in genom fönstret. Det här var en smart björn, en farlig björn, så det var bara en tidsfråga innan någon skulle bli skadad. Vi hade tur att det inte hände i natt, säger Bill Vogrin på viltvårdande Parks and Wildlife.

Viltvårdarna och personal från USA:s jordbruksdepartement kom till Christophers hus med planen att söva björnen och flytta iväg den. Men när de väl var på plats var björnen aggressiv och de tvingades skjuta ihjäl den.

– Björnen vände om och kom rusande genom buskarna mot Christophers hus, och en av USA:s jordbruksdepartements befäl väntade på den. Det var ett väldigt säkert, rent och effektivt skott, så det fanns ingen risk för de närliggande husen, säger Bill Vogrin.

Inte björnens första hembesök

Björnen var förmodligen densamma som under sommaren vid flera tillfällen skapat oro i samhället där Christopher O'Dubhraic bor. I juni tog den sig in i ett annat hus och åt glass och M&M-godis.

Några dagar senare ska den även ha stängt in en kvinna i hennes bil medan den lufsade runt kring hennes garage.

– Den här björnen var så tjock från att ha ätit människomat att den inte kunde klättra i träd, säger Bill Vogrin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Colorado

Björnar