18-årig djurskötare dödad av björn

Polisens teori är att björnen lyckades ta sig in i hägnet när den 18-årige djurskötaren befann sig där med barnfamiljen.

Men familjen lyckades fly genom att på olika sätt ta sig över stängslet.

– Barnen har klättrat rätt över stängslet, och jag vet att mamman har gått på en stege ner. Men jag var inte involverad i början så jag har inte alla detaljer, säger Sven Brunberg, anläggningschef på Orsa Rovdjurspark.

Den 18-årige djurskötaren befann sig i hägnet tillsammans med en utländsk barnfamilj bestående av två barn och två vuxna. Det som en del i en aktivitet på parken där barn får prova på att jobba som djurvårdare på Orsa Rovdjurspark. Enligt anläggningschefen Sven Brunberg var det en vanlig dag och alla rutiner ska ha följts.

Ingen annan personal ska ha befunnit sig på platsen - men plötsligt får de ett konstigt anrop på kommunikationsradion som all personal bär med sig.

– Det var inget anrop men det kom någonting på radion som lät konstigt. Då svarade alla som jobbade var de befann sig. Men han svarade inte, säger Sven Brunberg under en presskonferens.

18-åringen dog av skadorna

Enligt polisens första uppgifter tog sig björnen in under stängslet till hägnet och attackerade där djurskötaren, men polisen meddelar att det sedan förekommit flera uppgifter om hur björnen tagit sig in. När björnen tog sig in ska familjen ha sprungit undan med en gång och därför inte sett vad som hänt.

– Barnen har klättrat rätt över stängslet, och jag vet att mamman har gått på en stege ner. Men jag var inte involverad i början så jag har inte alla detaljer, säger Sven Brunberg

Hägnet där djurskötaren och familjen befann sig har storleken motsvarande en dryg fotbollsplan, enligt polisen.

18-åringen skadades svårt och vårdades på plats av sjukvårdspersonal. Han dog sedan av sina skador. Strax efter klockan 12 avslutade man de livräddande åtgärderna. Enligt Sven Brunberg kan den 18-årige djurskötaren ha gjort en hjälteinsats gentemot barnfamiljen.

– Det kan vara så att han såg att någonting gick fel och att han har försökt styra undan björnen vilket gjort att han hamnat i en sämre situation för sig själv, säger Sven Brunberg.

Enligt Sven Brunberg var det den första sommaren som 18-åringen arbetade på parken och under sin utbildning har han praktiserat på parken vid flera tillfällen.

– Han var en glad och trevlig kille som precis börjat sin yrkeskarriär som djurvårdare. Det är jättetragiskt att det slutade på det viset, säger Brunberg.

Familj tog sig ur hägnet

Familjen består av två vuxna och två barn och är utländsk och befann sig på rovdjursparken på semester. De tas nu omhand av personalen.

– Vi gör allt vi kan för att stötta och hjälpa dem, säger Anders Blomquist, vd för Grönklittsgruppen.

Polisen kommer också att fortsätta förhör av familjen.

– Man har hört pappan i familjen men inte mamman, säger Robin Simonsson, kommunikatör på åklagarmyndigheten.

Björnen som gick till attack ska ha varit en brunbjörn och var ungefär två år gammal. Den sköts sedan av en av djurvårdarna.

– Vi har rutiner hur vi ska göra vid olika typer av händelser när det sker olyckor och i de rutinerna så finns det också två personer som har tillgång till vapen och den ena hämtade vapen, säger Sven Brunberg.

Runt klockan 17.30 fraktades björnen bort från parken.

Djurparken avspärrad

Rovdjursparken i Orsa stängdes senare.

Händelsen rubriceras som vållande till annans död och arbetsmiljöbrott genom framkallande av fara för annan. Ingen har delgivits misstanke om brott i nuläget, enligt åklagarmyndigheten.

– Vi är i inledningen av förundersökningen och det kommer nog ta en tid innan man kan klarlägga vad som hänt, säger Robin Simonsson, kommunikatör på åklagarmyndigheten.

På fredagskvällen arbetar polisen med teknisk undersökning av platsen.

– Åklagaren har gett direktiv om att polisen ska utöka sin avspärrning i parken för att säkra teknisk bevisning. Sedan så kommer man att fortsätta höra personer under helgen. Det är ett flertal som ska höras omgående, säger Simonsson.

Sven Brunberg hoppas att snart få svar från teknikerna.

– Jag vill prata med teknikerna, jag hoppas att de är färdiga ikväll så att jag får ett informellt utlåtande från dem och sen kommer jag att träffa djurvårdarna imorgonbitti klockan sju. Jag hoppas att alla kommer och att jag själv är tillbaka här

Sven Brunberg säger att det är en tung dag.

– Det är mycket tragiskt det som hänt och jag tänker mycket på min kollega.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE