Närgångna ryssar tvingade svenskt plan vända

Av: 

TT

Ett ryskt stridsflygplan flög för en vecka sedan mycket nära ett svenskt signalspaningsplan. Nu visar det sig att den ryska piloten flög så nära att svenskarna av säkerhetsskäl tvingades vända, skriver Dagens Nyheter.

Ett amerikanskt RC-135U-plan fick också påhälsning av ett ryskt SU-27 samma dag som det svenska planet tvingades vända.
Ett amerikanskt RC-135U-plan fick också påhälsning av ett ryskt SU-27 samma dag som det svenska planet tvingades vända.

Det svenska Gulfstreamplanet hade en påslagen transponder och DN har kunnat följa dess väg från basen Malmen utanför Linköping. Planet flög ut över Östersjön där det lade sig i en rutinmässig så kallad spaningsslinga på internationellt vatten utanför den ryska enklaven Kaliningrad. Plötsligt avbröts spaningsslingan, av allt att döma när det ryska planet kom nära, och Gulfstreamplanet svängde nordväst mot Sverige.

- Av flygsäkerhetsskäl avbröt vi vår flygning och återvände hem till basen, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon till tidningen.

Efter incidenten kallades den ryska ambassadören upp till utrikesdepartementet för ett möte med kabinettssekreterare Annika Söder.

- Då påtalade Annika Söder att man måste uppträda korrekt i luftrummet och att man upprätthåller flygsäkerheten, sade Anne Thorngren, presskommunikatör på UD, till TT i torsdags.

Publisert: