Amerikansk student i mystisk koma efter fängelsetiden i Nordkorea

avKarin Ahlborg

Efter 17 månaders fångenskap i Nordkorea släpptes 22-åriga Otto Warmbier fri.

Men han återvände hem till Cincinatti svårt hjärnskadad i onsdags. En knapp vecka senare var han död.

Läkarna som undersökte honom tror inte på Nordkoreas förklaring, skriver CNN.

1 av 2 | Foto: Kim Kwang Hyon / TT NYHETSBYRÅN
Studenten anklagades för att ha stulit propagandasymbol.

I januari 2016 greps den då 21-åriga studenten Otto Warmbier på flygplatsen i Pyongyang.

Han hade följt med på en arrangerad 5-dagarstur från Kina där han reste runt på egen hand.

Otto Warmbier anklagades för att ha försökt stjäla en affisch med politiskt budskap från hotellet han bott på och dömdes i mars till 15 års hårt straffarbete.

Inte förrän en vecka före hans frisläppande avslöjade Nordkorea att Otto Warmbier befann sig i ett komaliknande tillstånd.

Botulism och sömntablett

Enligt den officiella förklaringen ska de omfattande hjärnskadorna ha uppstått på grund av bakterieförgiftningen botulism samt att Warmbier tagit en sömntablett.

Det är ingenting som läkarna på University of Cincinnati Medical Center kan bekräfta.

– Vi vet inte med säkerhet anledningen till hans neurologiska skador, säger Daniel Kanter som är professor i neurologi till CNN.

– Den här typen av skador uppstår normalt vid någon hjärt-kärlkomplikation som stryper syretillförseln och orsakar förstörd hjärnvävnad.

”Finns ingen ursäkt”

Det amerikanska läkarlag som undersökte Otto Warmbier säger att de inte hittat något som tyder på våld, som frakturer eller sårskador, men heller ingenting som tyder på botulism.

Fred Warmbier vill inte spekulera i hur hans son kan ha skadats så svårt men riktar skarp kritik mot Nordkorea och sättet de hanterat saken:

– Även om man skulle tro på deras förklaring att botulism och sömntabletter orsakat koma - och det gör vi inte - finns det inga ursäkter för en civiliserad nation att ha hållit hans tillstånd hemligt och förvägrat honom den bästa tänkbara vård under så lång tid, säger Fred Warmbier i ett uttalande som han gjorde vid Wyoming High School, där Otto Warmbier varit elev.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea