Sverige begär krismöte efter nya våldsamheter

NYHETER

Sverige, Frankrike och Egypten begär att FN:s säkerhetsråd samlas för ett krismöte efter att nya våldsamheter brutit ut i Jerusalem och i flera områden på Västbanken.

En palestinsk tonåring dödades när han sköts i bröstet på lördagen, uppger nyhetsbyrån AFP. Ytterligare en palestinier dödades när brandbomben han skulle kasta exploderade.

I fredags dog sex personer.


Palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor har för andra dagen i rad drabbat samman i Jerusalem och i flera områden på den ockuperade Västbanken.

Lördagen var länge lugn men fram mot kvällen brakade det loss. Hundratals palestinier valde i protest att hålla sin kvällsbön utanför säkerhetskontrollerna till Tempelberget i en ny protest, skriver AP.

En 17-årig palestinsk pojke avled efter ha skjutits i bröstet i al-Azarya, öster om Jerusalem. I Abu Dis dödades en 18-årig palestinier när en brandbomb exploderade, när han skulle kasta den mot israeliska säkerhetsstyrkor, skriver TT.

Ytterligare en palestinier skadades lätt efter att ha träffats av en gummimantlad kula i byn Kobar – hemvist för den palestinske man som på fredagskvällen ska ha huggit ihjäl tre israeliska bosättare.

Fortsättning på fredagens protester

Ett 50-tal personer uppges ha kastat sten mot militären i Kobar i samband med att de genomsökte den misstänkte gärningsmannens hem.

Våldsamheterna är en fortsättning på fredagens oroligheter, som började med demonstrationer mot att Israel satt upp metalldetektorer och förbjudit män under 50 års ålder att besöka den muromgärdade Gamla stan i Jerusalem. Tre unga palestinska män dog i skottlossningar i samband med protesterna och hundratals skadades.

Den skärpta säkerheten är i sin tur ett svar på att två israeliska poliser sköts ihjäl i förra veckan. Gärningsmännen hade lyckats smuggla in vapen på området innan dådet.

Sverige begär krismöte

Nu begär Sverige, Frankrike och Egypten att FN:s säkerhetsråd skyndsamt samlas för att akut diskutera vad som kan göras för att lugna ner situationen. Det skriver Carl Skau, svensk ambassadör i säkerhetsrådet, på Twitter under lördagskvällen.

Mötet kommer att hållas på måndag bakom stängda dörrar.

Samtidigt uppmanar EU Israel och Jordanien att samarbeta för att öka säkerheten ”för alla” i Gamla stan, rapporterar AFP.

Palestinas president Mahmoud Abbas deklarerade på fredagskvällen att han avbryter alla officiella kontakter med Israel i protest mot den förhöjda säkerheten kring Gamla stan. Frågan är kontroversiell eftersom moskéområdet Haram al-Sharif, kallat Tempelberget av israelerna, ligger där.

Området hyser bland annat al-Aqsamoskén och Klippdomen, och är heligt både för muslimer och judar.

Smög in vid middagen

I fredagens blodiga knivdåd i staden Halamish dödades tre israeler och en fjärde skadades. Gärningsmannen smög sig in i deras hem när familjen satt och åt middag. En ledig soldat, som hörde skrik från bostaden, sköt knivmannen som skadad fördes till sjukhus.

Angriparen, en 19-årig palestinier, skrev på Facebook knappt två timmar innan attacken att han var upprörd över Israels agerande.

Hans far säger i en film som släppts till israeliska medier att ”ockupationen är skyldig till attacken, inte min son”, skriver bland annat Jerusalem Post. Samtidigt påpekar pappan att han ”är emot attacken”.

”En slakt”

Israels försvarsminister Avigdor Lieberman meddelade under ett besök i bosättningen att gärningsmannens hem kommer att rivas. Enligt AP uppmanade han Mahmoud Abbas att fördöma attacken som han kallar ”en slakt”.

Israel har förstärkt sin militära närvaro på Västbanken sedan dådet.

ARTIKELN HANDLAR OM