Här är USA:s nya supervapen – en laserkanon

NYHETER

Det som länge var science fiction är nu verklighet.

Ombord på den amerikanska flottans fartyg USS Ponce finns en fullt fungerande laserkanon.

– Vi kan angripa mål med ljusets hastighet, säger löjtnant Cale Hughes till CNN.

1 av 4

Transportfartyget USS Ponce är beväpnat med världens första aktiva laservapen, rapporterar CNN, som exklusivt fått delta vid en provskjutning. Systemet kallas LaWS – helt enkelt Laser Weapons System.

Lasern är inte experimentell utan i fullt bruk.

– Den är mer träffsäker än en kula. Det är inget perifert vapensystem likt en del andra vapen vi använder inom militären som bara är användbara antingen mot luftburna mål, ytmål eller markbaserade mål – i det här fallet rör det sig om ett mångsidigt vapen som kan användas mot många olika sorters mål, säger Christopher Wells, kapten på USS Ponce, till CNN.

I ljusets hastighet

LaWS största fördel är att dess projektiler skär genom luften snabbare än något annat vapensystem någonsin förmått. Lasern går i ljusets hastighet, 50 000 gånger snabbare än en interkontinental ballistisk robot.

Kanonen skjuter ett ”massivt antal” fotoner mot målet, uppger löjtnant Cale Hughes, ansvarig för laservapnet på fartyget, för CNN.

– Vi behöver inte oroa oss för vind, vi oroar oss inte för avstånd. Vi kan angripa mål med ljusets hastighet, säger han.

Osynlig och tyst

CNN får lasern demonstrerad för sig. Besättningen skickar upp en drönare i luften som förstörs av en osynlig och tyst ljusstråle.

Cale Hughes förklarar att det på grund av vapnets hastighet är enkelt att sikta. Skytten behöver exempelvis inte ta hänsyn till projektilbanor.

– Det räcker med att peka och skjuta – vi ser målet, fokuserar på det och vi oskadliggör målet.

Laservapnets precision minskar också risken för oönskad förstörelse, enligt flottan.

– Jag behöver inte längre oroa mig för projektiler som passerar målet för att potentiellt skada eller förstöra saker som jag inte vill skada eller förstöra, säger Cale Hughes till CNN.

”Ungefär en dollar”

I dag är vapnet främst avsett för att slå ut luftfarkoster, som drönare, och mindre båtar. Men USA:s flotta är i full färd med att utveckla en ny generation av lasern med förhoppningen att kunna skjuta ner inkommande robotar.

Vapensystemet, värt 40 miljoner dollar, har varit i bruk i tre år och kräver enbart el från en generator för att fungera. Det hanteras av tre personer. Varje avfyrning är relativt billig, berättar Cale Hughes för CNN.

– Ungefär en dollar per skott.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA