Kvinna skulle begravas i Sverige – urnan kom bort med Postnord

avPetter J Larsson

NYHETER

Kvinnan skulle begravas hos sin släkt i Sverige.

Men urnan från Tyskland kom bort i posten.

– Nu har det gått tre veckor och jag tycker att det är så sorgligt, säger sonen till Aftonbladet.

Foto: Jimmy Wixtröm / AFTONBLADET / 85325
Arkivbild.

Den 10 juni dog en 83-årig kvinna i Hannover. Hon lämnade efter sig en son, tre barnbarn och sex barnbarnsbarn – som samtliga bor i Sverige. Därför bestämdes det att hon skulle begravas i Rönninge i Stockholms län.

Men över tre veckor efter att urnan skickats till Sverige har den fortfarande inte kommit fram.

– Vi tänker ju ha en grav för mamma men i värsta fall blir den tom för posten har kanske slarvat bort henne, säger sonen, som inte vill framträda med namn, till Aftonbladet.

– Nu har det gått tre veckor och jag tycker att det är så sorgligt. Det är inte bara en vara, det är någonting som man lämnar över till posten för att de ska ta hand om på bästa sätt.

Dök upp i Norrland

Enligt försändelsenumret har paketet, som skickades den 29 juni, kommit till Sverige den 1 juli. Sedan har det varit uppe i landets norra delar och vänt.

– Ett paket brukar ta fyra-fem dagar. När jag matade in försändelsenumret hos Postnord fick jag veta att paketet kommit fram till Kramfors, som ligger lite norr om Sundsvall, säger sonen.

– Sedan dess vet jag inte. Jag har ringt till posten tre-fyra gånger per vecka och det tar tid att få en handläggare. I dag fick jag veta att paketet kommit fram till Segeltorp, men när jag ringde in så var det tydligen inte klart att det var där.

Planen var att familjen, som bor på flera olika delar i landet, skulle samlats för en begravning i början av juli. Nu har de fått skjuta på minnesstunden.

– Hon är ju värd det – att hela familjen samlas och tänker på henne och har det så trevligt som möjligt. Hon har ju betytt någonting för alla. Varje barn har ju något minne från henne. Därför var vi starkt engagerade i att inte gravsätta henne i Tyskland. Här har vi ju gångavstånd till kyrkogården.

”Vill avsluta sorgen”

Urnan var adresserad till Salems församling i Rönninge, där kvinnan skulle begravas.

– Vi har varit på kyrkogården och hittat en gravplats, vi har ordnat en gravsten som ska till stenhuggaren, men vi vet inte om det kommer att komma någon aska till gravplatsen, säger sonen.

– Vi är ju ganska bekymrade och frustrerade. Man bär med sig en sorg och du vill ju också komma till en punkt där man kan avsluta sorgen. Nu har det gått så långt att vi svävar hela tiden och det är jättesmärtsamt att det dröjer så länge.

Sonen får ofta post från Tyskland men har aldrig varit med om någon liknande väntan. Han berättar att han ringt flera gånger i veckan, men aldrig fått någon klarhet i var mammans urna befunnit sig.

Vill ha ersättning

Det var den tyska begravningsbyrån som kremerade Marianne och skickade urnan den 29 juni. Att skicka askan i ett rekommenderat paket är en standardrutin för hur man sänder folk på sin sista resa, har de berättat för sonen.

– Är det kroppar så arrangerar de en specialtransport, men när det kommer till aska så är nog det här det vanliga sättet, säger sonen.

– Jag har begärt en ersättning från PostNord nu, för vi lider så pass mycket att de inte bara kan komma undan med att be om ursäkt. Har det gått tre veckor och det är ett sådant fall så får de ta ställning ordentligt.

Postnords vd: ”Jättetråkigt”

Postnords Sveriges vd Anders Holm har sett över fallet och beklagar det inträffade.

– Det är jättetråkigt, och vi beklagar att ett paket har försvunnit. Nu fokuserar vi på att lokalisera paketet, sedan får vi försöka att reda ut vad det är som gått fel. Det här paketet ska komma från Tyskland, så vi ska titta så att det stått rätt adress med gatunummer och postnummer och så vidare. Det är både maskiner och mänskliga ögon som sorterar detta så det kan vara en kombination av de två, men jag vill inte spekulera i vad det kan ha varit, säger Anders Holm.

– Vi har satt till rätt resurser som håller på att leta efter paketet. Vi vet att det varit uppe i norr och vänt och det har passerat Segeltorp för att sedan komma till ombudet i Salem. Jag har säkerställt att vi har rätt personer som letar efter det här paketet så att det kommer till rätt ombud.

Kommer Postnord att ersätta mottagaren om ni skulle ha begått något misstag?

– Ja, ja. Men först ska vi tillsätta alla resurser på att lokalisera paketet. Sedan kommer ju de att reklamera det och sedan kommer vi att hantera det på ett bra och professionellt sätt och kontakta mottagaren så att han får sin försändelse. Vi kommer att utreda om det är någonting som brustit eller inte – men det gör vi först efteråt när vi hittat allting.

Så tycker svenskarna om Postnord 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM

Postnord