James Alex Fields Jr, 20, misstänks ha plöjt in i demonstranter – en död

Uppdaterad 2017-08-18 | Publicerad 2017-08-12

Ett fordon körde rakt in i motdemonstranter vid en vit makt-demonstration i Charlottesville i USA på lördagskvällen, svensk tid.

Minst en person har dött. Under kvällen avslöjade polisen i Charlottesville att offret är den 32-åriga Heather D. Heyer. Hon ska ha passerat ett övergångsställe precis när bilen kom körandes mot demonstranterna, skriver CNN.

Ytterligare 19 personer ska ha skadats.

– Jag såg precis en bil plöja in i dussintals demonstranter. Extrema skador, säger ett vittne.

Föraren, 20-årige James Alex Fields Jr, har anhållits av polis i staden och en mordutredning har inletts.

Hundratals personer drabbade samman under en vit makt-demonstration i Charlottesville, Virginia, USA. Polis gick in och skingrade de högerextremistiska demonstranterna. Då körde en grå Dodge rakt in i dussintals motdemonstranter. Många rapporterades ha svåra skador, enligt uppgifter till amerikanska medier.

Charlottesvilles borgmästare Mike Signer bekräftar att minst en person har dött. Enligt polischefen Al Thomas är dödsoffret en 32-årig kvinna.

AP rapporterar strax före klockan 22 att antalet skadade var uppe i 19 personer. Enligt CNN är fem personer i kritiskt tillstånd och fyra allvarligt skadade.

James Alex Fields Jr, 20, som misstänks vara föraren, har anhållits av polis, enligt CNN. Mannen hade berättat för sin mamma att han skulle på ett politiskt möte och mamman hade sagt till honom att ta det lugnt.

– Jag trodde att det hade med Trump att göra, men Trump är ju inte högerextrem, sade mamman enligt CBS News och tillade att hon skulle bli förvånad om sonen vore högerextrem.

Han misstänks nu för dråp och vållande av kroppskada och även FBI är inkopplade på fallet.

James Alex Fields Jr, har anhållits av polis

”Extrema skador”

En film från ett vittne visar hur en bil med mörka rutor i hög fart kör rakt in i minst två andra fordon och skapar en kedjereaktion. Människor verkar fastna mellan fordon och blir påkörda. Sedan slår föraren i backen och kör snabbt därifrån.

Kvar på marken ligger flera blodiga personer.

– Jag såg precis en bil plöja in i dussintals demonstranter. Extrema skador, skriver ett vittne på Twitter.

Hunter Harmon, 20, fanns bland motdemonstranterna när föraren körde in i dem.

– Vi marscherade och plötsligt hörde jag ett gäng smällar och såg flera personer flyga genom luften och skadade människor på marken, säger han till Washington Post.

Strax efter midnatt svensk tid dog två personer när en helikopter kraschade. Tjänstemän säger enligt AP att händelsen har med oroligheterna i Charlottesville att göra men det var enligt AP inte klart hur händelserna hänger ihop.

Under kvällen avslöjade polisen i Charlottesville att offret är den 32-åriga Heather D. Heyer. Hon ska ha passerat ett övergångsställe precis när bilen kom körandes mot demonstranterna, skriver CNN.

Hon fördes snabbt med ambulans till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

KKK-ledaren: Vi uppfyller Trumps löften

Hundratals vita nationalister, nynazister, Ku Klux Klan-medlemmar och andra högerextrema hade samlats i Charlottesville, Virginia för vad de beskriver som sitt största massmöte på decennier, med syfte att ”ta tillbaka Amerika”.

Demonstrationen gick under parollen ”Förena högern” och skulle börja vid klockan 12 lokal tid på lördagen i protest mot att en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee ska tas ned, rapporterar CNN.

Den före detta Ku Klux Klan-ledaren David Duke, en Trump-supporter, kommenterade demonstrationen till en journalist vid Indianapolis Star:

– Det här representerar en brytpunkt för folket i detta land. Vi är fast beslutna att ta tillbaka vårt land. Vi ska uppfylla Donald Trumps löften. Det är vad vi trodde på, det är därför vi röstade på Donald Trump. För att han sa att han skulle ta tillbaka vårt land, säger han.

Trump: Vi måste vara enade

USA:s president Donald Trump skrev tidigare under kvällen, innan bilen körde in i motdemonstranterna, på Twitter om sammandrabbningarna:

”Vi måste alla vara enade och fördöma allt som hat står för. Det finns ingen plats för denna typ av våld i Amerika. Låt oss komma samman som en!”, skrev presidenten klockan 19.19 svensk tid.

Efter attentatet mot antirasisterna höjde många politiker över hela USA sina röster och manade till fred samtidigt som de tydligt dömde ut de vit makt-åsikter som visades upp i Charlottesville. Republikanen Paul Ryan, talman i representantshuset, kallade det motbjudande. Men president Donald Trump var länge tyst.

Först vid 21.30-tiden kommenterade han våldet i Charlottesville mer utförligt vid en presskonferens om andra frågor. Han valde dock att inte nämna de högerextrema åsikterna över huvud taget.

– Vi fördömer på starkaste möjliga sätt denna oerhörda uppvisning av hat, bigotteri och våld på många sidor. På många sidor, sa presidenten.

Republikanske senatorn Cory Gardner uppmanade senare presidenten att fördöma högerextremisterna:

– Herr president, vi måste kalla ondskan vid sitt rätta namn. Detta var vita högerextremister och detta var nationell terrorism, skrev senatorn på Twitter.

”Äcklad av hatet”

Redan på fredagskvällen urartade demonstrationen i våldsamheter och fortsatte så på lördagen. Redan klockan 11 på lördagsförmiddagen, en timme innan den faktiska demonstrationen skulle börja, utlyste guvernören Terry McAuliffe undantagstillstånd och sa att han var ”äcklad av hatet, bigotteriet och våldet”.

Enligt lokala medier var stadens poliskommendering den största på 30 år, skriver TT.

Amerikanska medier rapporterar hur grupperna drabbade samman tidigare under lördagen. Slagsmål och högljudda bråk utbröt, grupperna kastade saker på varandra och högerextremister sprutade pepparsprej på antirasisterna. Femton personer skadades i de tidigare våldsamheterna.

Vit makt-grupperna ska ha skanderat ett av nazisternas mest kända slagord: ”blood and soil”.

Två personer tröstar Joseph Culver (mitten) vars vän skadades i attacken.

ANNONS