Nordkoreas kärnvapenprogram

Tillerson och Mattis enade i kärnvapenkonflikten: Vill inte skada nordkoreaner

Av: 

Isabelle Nordström

Rex Tillerson.
Rex Tillerson.

NYHETER

Relationen mellan USA och Nordkorea är spänd efter Nordkoreas upprepade robottester.

President Trump har fortsatt att skicka varningar medan amerikanska försvarsministern och utrikesministern nu håller en enad front.

– Vi har ingen önskan att skada det nordkoreanska folket, skriver Rex Tillerson och James Mattis i en debattartikel.

Förra veckan skickade USA:s president Donald Trump flera hotfulla varningar till Nordkorea.

”Nordkorea gör bäst i att inte hota USA mer. De kommer att bemötas med eld och ursinne av ett slag som världen aldrig tidigare sett”, skrev Trump på Twitter.

I torsdags meddelade nordkoreanska regimen att den ”noga undersöker” möjligheterna att attackera amerikanska militärbasen på Guam i Stilla havet.

Tillerson och Mattis överens

Nu försöker utrikesminister Rex Tillerson och James Mattis, försvarsminister, att hålla en enad front för att övertyga omvärlden att USA inte kommer att agera mot Nordkorea just nu.

I en gemensam debattartikel publicerad i Wall Street Journal skriver Tillerson och Mattis att USA tillsammans med sina allierade vill fortsätta arbetet för att avveckla kärnvapen från Koreahalvön.

”Vi har ingen önskan att skada det nordkoreanska folket, som har lidit länge, och som skiljer sig från den fientliga regimen”, skriver de i debattartikeln.

Under förra veckan försvarade Rex Tillerson Trumps varningar under en intervju med The Washington Post.

– Det presidenten gör är att skicka ett skarpt meddelande till Nordkorea, med användning av ett språk som Kim Jong Un torde förstå, eftersom denne inte tycks förstå diplomatiskt språk, sade utrikesministern då.

”Vi kan försvara oss”

Försvarsministern Mattis menade i ett uttalande att Nordkorea inte skulle ha en chans om landet valde att attackera USA.

”USA och våra allierade har kapaciteten att försvara oss själva från en attack”, säger Mattis i uttalandet där han också uppmanar Kim Jong Un att sluta isolera sig själv och landet och sluta upptrappningen av kärnvapen.

På måndagen kom beskedet att Kina stoppar importen av järn, bly och kol från Nordkorea som en del av FN:s sanktioner mot landet, skriver nyhetsbyrån AP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Trumps nya hot mot Nordkorea: ”Ska vara väldigt nervösa”

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordkoreas kärnvapenprogram

Rex Tillerson

Nordkorea

James Mattis

Guam

USA

Donald Trump