Förtroendet för Annie Lööf rasar

NYHETER

Förtroendet för Annie Lööf rasar, enligt färska siffror från Aftonbladet/Inizio.

C-ledaren backar till en nivå hon inte har varit på sedan i fjol.

– Det är klart att det händer ganska mycket i svensk politik och det gör också att siffrorna kan förändras något, säger Michael Arthursson (C), partisekreterare.

1 av 2 | Foto: AFTONBLADET
Centerledaren Annie Lööf.

Under sommaren har nästan alla partiledare tappat i förtroende hos väljarna. Det visar Aftonbladet/Inizios senaste opinionsmätning.

Sju av nio partiledare backar jämfört med den tidigare undersökningen från juni.

– Undersökningen visar att i samtliga partiledare utom Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson får minskat förtroende jämfört med junimätningen. Då hade å andra sidan flera partiledare ökat sitt förtroende sedan mätningen i mars, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

– Inför Almedalsmätningen hade terrorattacken inträffat och under sommaren har vi haft regeringskris.

Tappar främst bland männen

Mest av alla rasar C-ledaren Annie Lööf. Hon tappar fem procentenheter och är nu på en nivå som hon inte har varit på sedan i fjol.

– Det har hänt ganska mycket i svensk politik med Almedalen och misstroendeförklaringar. Vi får väl se var det här landar någonstans, säger Michael Arthursson, partisekreterare för Centerpartiet.

Det är framför allt bland männen som hon tappar i förtroende: 8 procent färre män säger sig nu ha förtroende för Lööf, jämfört med juni.

Samtidigt är hon fortfarande den partiledare med störst förtroende hos väljarna. 40 procent uppger att de har förtroende för henne.

Fridolin backar ännu mer

Näst störst förtroende har statsminister Stefan Löfven med 37 procent. Även om han sedan juni har backat 2 procentenheter ligger han på en nivå som är högre än på över två år.

Miljöpartiets Gustav Fridolin fortsätter att tappa i förtroende och är nu nere på 12 procent.

– Frågan är om det finns något golv. Åsa Romson gick vid 9 procent, säger Karin Nelsson.

Gustav Fridolin har lägst förtroende av alla partiledare. Näst lägst har partikamraten Isabella Lövin med 14 procent.

Regeringskrisen skadade Alliansen

Opinionsmätningen visar också att regeringskrisen skadade Alliansens trovärdighet. Antalet väljare som tycker att Alliansen skulle göra ett bättre jobb än Stefan Löfvens regering har på bara en månad rasat fem procentenheter.

Det ser Centerpartiets partisekreterare inte som ett problem.

– Stefan Löfven är ju duktig på att förklara bort fel och brister som regeringen har men jag tror att svenska folket kommer att genomskåda det, säger Michael Arthursson.

– Det finns ett annat alternativ än en trött regering och högljudda populister på högerkanten, säger han.

Regeringen får samma betyg

Hur svenskarna tycker att regeringen sköter sitt jobb ligger däremot på samma nivå som före Almedalen. Stefan Löfvens betyg som statsminister backar 1 procentenhet sedan juni, men jämfört med i fjol sommar är det ändå ett rejält kliv upp från 21 procent till 35 procent som nu tycker att han gör ett bra jobb.

– När man lägger till frågorna kring hur svenskarna tycker att regeringen sköter sitt jobb och om Alliansen skulle göra ett bättre eller sämre jobb ser vi att regeringen ligger kvar på i princip samma nivå som inför Almedalen, medan Alliansen får sämre resultat, säger Karin Nelsson.

– Regeringskrisen har alltså skadat Alliansens trovärdighet som regeringsdugliga.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM