Trump Jr kan hamna i laglig knipa efter mejlavslöjande

NYHETER

Donald Trump Jr twittrade ut sin mejlkonversation med erbjudandet att få rysk hjälp att vinna presidentvalet åt hans pappa.

Nu kan hans agerande få rättsliga konsekvenser.

– Det är ett chockerande medgivande till en kriminell konspiration, säger Jens David Ohlin vid Cornell Law School till Washington Post.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Att säga att president Donald Trumps son Donald Trump Jr är i blåsväder är minst sagt en underdrift.

New York Times offentliggjorde under tisdagen en mejlkonversation där Trump Jr erbjuds information om Hillary Clinton som uppges komma från högt uppsatta ryska myndighetskällor för att hjälpa hans pappa att vinna valet.

Trump Jr ordnade sedan ett möte med en rysk advokat för att få ta del av uppgifterna. Kort innan New York Times gick ut med uppgifterna twittrade presidentens son själv ut mejlen.

Peter Zeidenberg, tidigare åklagare vid justitiedepartementet, säger att mejlens innehåll är ”extremt skadliga”, skriver Politico.

– De visar tydligt ett uppsåt att agera i samförstånd med ryska myndigheter, säger han.

Kan vara tillräckligt för ett gripande

Efterspelet på avslöjandet om mötet och mejlen är hur allvarligt Trump Jr:s agerande varit och vilka följder det kan få, något det råder vitt skilda meningar kring.

Vissa republikanska senatorer kallar det för ett ”stort ingenting” samtidigt som juristprofessorer menar att uppgifterna som framkommit under dagen kan vara tillräckliga för ett gripande av Donald Trump Jr.

Paul Taylor, professor vid Georgetown University Law School, säger till MSNBC att federala åklagare i nuläget har bevis som uppnår sannolika skäl för att Trump Jr kan ha brutit mot amerikansk lagstiftning.

Lagen i fråga gäller finansiering av en valkampanj och enligt den så är det olagligt att ta mot eller efterfråga ”något av värde” från en utländsk medborgare. Främst gäller det pengar men enligt Paul Taylor kan information om en motståndare också räknas som ”något av värde”, skriver Newsweek.

Men det är en snårig fråga, det är oklart vad exakt som kan tolkas in i begreppet.

”Agerat i maskopi”

Utöver det anklagas Donald Trump Jr för att ha lagt fram bevis att faderns kampanjstab ”agerat i maskopi” med ryska myndigheter för att påverka presidentvalet.

Det är olagligt att ”konspirera med utländsk makt” och juristen Jeffrey Jacobovitz, som jobbade i Vita huset för president Bill Clinton, säger till Washington Post att mejlen som Trump jr publicerat skulle kunna kallas för just det.

– Du kan ha passerat gränsen för vad som räknas som konspiration för att begå valfusk eller konspiration för att få information från en utländsk makt, säger Jeffrey Jacobovitz till Washington Post.

Vilka konsekvenser avslöjandet kommer få ligger i den särskilde åklagaren Robert Muellers händer. Hittills har han nöjt sig med att bekräfta att Donald Trump Jr:s möte och mejl kommer att vara en del i utredningen, uppger CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM