”Solens dag” i Nordkorea – kan bli kärnvapentest

Nordkorea firade ”Solens dag” och samlade 200 utländska journalister för ”ett stort och viktigt evenemang”.

Det visade sig vara invigningen av en ny gata.

Men experter varnar för att diktaturen gör sig redo för ett nytt kärnvapenprov.

Inför påskhelgen råder allt mer spänd stämning på Koreahalvön.

Nyligen beslutade USA att sända hangarfartyget USS Carl Vinson som en markering mot Nordkoreas kärnvapenprogram – vilket fick Kim Jong-uns regim att reagera starkt.

– Detta visar att USA:s vårdslösa drag för att invadera Nordkorea har nått en farlig fas, sa en talesperson till statliga nyhetsbyrån KCNA.

Under torsdagen hade 200 utländska journalister samlats i Pyongyang för ”ett stort och viktigt evenemang”. På lördag firas ”Solens dag”, en av landets viktigaste högtidsdagar, som markerar årsdagen av Kim Il-sungs födelse.

På lördag 15 april är det 105 år sedan Nordkoreas ”evige president” föddes.

Förbereder test

Torsdagens begivenhet i Pyongyang visade sig vara invigningen av en ny gata i staden, men experter tror att landet förbereder sig för markeringar av grövre karaktär.

Enligt ansedda analyssajten 38 North pekar mycket mot att ett nytt kärnvapenprov är i antågande.

”Kommersiella satellitbilder från Nordkoreas testplats Punggye-ri från den 12 april visar pågående aktivitet kring den norra porten, ny aktivitet i det administrativa området, och personal kring anläggningens kommandocentral”, skriver 38 North, enligt TT.

Även tidigare har högtidsdagen i landet firats med uppvisande eller prov av nya vapensystem.

”Soldater påminde om tigrar”

Under torsdagen rapporterade KCNA att Kim Jong-un under dagen övervakat en övning där landets armés specialstyrkor hoppat från flygplan.

”När han tittade på de modiga soldaterna som obarmhärtigt sprängde fiendemål uttryckte han med glädje att officerarna gjort rätt val, och lade till att de stridande som utfört sina uppgifter självständigt och proaktivt påminde om de våldsamma tigrar som korsar bergskedjor i landets södra halva”, skriver KCNA om Kim Jong-uns observationer.

LÄS OCKSÅ:

Sydkoreas plan: Döda Kim Jong-un

Publisert:

LÄS VIDARE