Hon fick homofobiskt vykort – slår tillbaka med egen Pridefest

1 av 2 | Foto: Privat
Här är det hatiska budskapet.
NYHETER

Sophie föreslog en ny bastu i bostadsrättsföreningen. Grannens svar? Ett homofobiskt vykort på posten, rapporterar Stockholm Direkt.

– Det blir en otrygg grej för mig, att undra vem det är på min gård som skrivit såhär till mig, säger hon till Aftonbladet.

Foto: Max Rodfelt
Sophia tillsammans med grannen Jenny Bengtsson, som också är aktiv inom Vänsterpartiet.

Det var ungefär en månad sedan som Sophie Gunnarsson satt tillsammans med sina grannar i bostadsrättsföreningen i Bandhagen i Stockholm för att skriva motioner till årsmötet. Sophie lade in en motion där hon föreslog att föreningen skulle göra om en av de tomma källarlokalerna till en bastu.

Några veckor senare var det dags för årsmöte. Samma dag landade en minst sagt obehaglig överraskning på hennes dörrmatta.

– Då får jag ett anonymt vykort, stämplat här i Årsta, med någon jävla sommarbild på. Och så står det ”Vem vill basta med en ’flata’???”, säger hon.

”En otrygg grej”

Sophie trodde först att det var någon från Luleå som skickat vykortet, eftersom hon varit aktiv inom Pride och RFSL där. Men hennes granne påpekade att det måste varit någon i föreningen som läst årsmöteshandlingarna och skrivit vykortet.

– Då förstod jag att självklart är det så. Det blir en otrygg grej, att gå omkring på sin gård och undra vem det är som skrivit såhär till mig, säger Sophie.

Hon polisanmälde händelsen och upplever att bostadsrättsföreningen tagit det inträffade på allvar. Sedan satte hon upp vykortet på kylskåpet därhemma – som en ”liten aktivistmorot” i vardagen.

– Jag blev förvånad, men samtidigt flyttas gränserna för vad som är okej att säga hela tiden. Fast hen står inte ens för det utan skickar vykortet anonymt. Det är viktigt att visa att det finns homofobi och transfobi även i Sverige 2017.

Ordnar lokal Pridefest

Sophies motståndshandlingar slutar inte där. Tillsammans med grannarna Milla och Jenny ordnar hon nu Bandhagen Pride – för att visa att stadsdelen är öppen för alla.

– Vi visste att vi ville göra något, antingen bara att alla flaggar med regnbågsflaggor eller att vi skulle fixa en fest.

De bestämde sig för det senare – 17 juni är det dags. Det blir grillning, musik och standup på bostadsrättsföreningens innergård.

– Då får den här grannen både se och höra oss. Sen blir det lite häng och picknick i gräset, vi hoppas att det kommer folk från hela Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Pride

Bandhagen