De föll offer för terrorattackerna i London

Döda och skadade vid terrordåden på London Bridge och Borough Market

avAlexandra Carlsson Tenitskaja, Johan Furusjö

Åtta människor har avlidit efter att ha blivit attackerade vid terrordådet vid London Bridge och Borough Market.

Den första att namnges var Christine ”Chrissy” Archibald från Kanada.

Här är offren som vi känner till hittills.

▪▪ Artikeln uppdaterades senast 7 juni klockan 13.40.


CHRISTINE ”CHRISSY” ARCHIBALD, 30, KANADA

Foto: Privat
Chrissy Archibald.

Chrissy Archibald blev påkörd på London Bridge och dog i sin fästmans armar. Hon kom från British Columbia i Kanada, där hon arbetade på ett hjälpcenter för hemlösa. Hon skulle gifta sig och flyttade till Europa för att vara med sin fästman.

– Hon hade plats i sitt hjärta för alla och levde i övertygelsen om att alla människor var värdefulla och skulle behandlas med respekt, säger familjen Archibald i ett uttalande efter dotterns död.

Familjen uppmanar nu alla som vill hedra Chrissy Archibald att donera tid eller pengar till ett hjälpcenter för hemlösa.

JAMES MCMULLAN, 32

(Ej officiellt bekräftat)

Foto: PRIVAT
James McMullan.

Har namngivits som det andra kända dödsoffret. Trots att han inte formellt identifierats som dödsoffer är familjen övertygad om att han är död.

James McMullan gick ut från puben för att röka – sedan såg vännerna honom inte igen. Han har varit saknad sedan lördagskvällens terrordåd. När polisen kontaktade familjen och berättade att man hittat James McMullans bankkort på en av de döda tog de anhöriga uppgifterna som en bekräftelse.

James McMullan arbetade som webbutvecklare och skulle precis slutföra en stor affär som handlade om utbildning, berättar pappan Simon McMullan.

KIRSTY BODEN, 28, AUSTRALIEN

Foto: HANDOUT / METROPOLITAN POLICE
Kirsty Boden.

Sjuksköterska från Loxton i södra Australien som bodde i London. Enligt hennes familj dödades hon när hon försökte hjälpa skadade på London Bridge.

– När hon sprang mot faran, i en insats för att hjälpa människor på bron, förlorade Kirsty tragiskt nog sitt liv. Vi är så stolta över Kirstys modiga handlingar, som visar hur osjälvisk, omtänksam och heroisk hon var. Inte bara den kvällen, utan genom hela hennes liv, skriver hennes familj i ett uttalande släppt av brittisk polis.

SARA ZELENAK, 21, AUSTRALIEN

Foto: PRIVAT
Sara Zelenak.

Den 21-åriga australiskan sågs senast på London Bridge där hon blev separerad från sina vänner i kaoset som uppstod när skåpbilen körde in i folkmassan.

Sara Zelenak skulle egentligen ha arbetat som barnflicka under kvällen för attacken. Men en släkting till familjen vars barn hon skulle passa ryckte in – och Sara bestämde sig för att gå ut med sina vänner.

SÉBASTIEN BELANGER, 36, FRANKRIKE

Sebastien Belanger.

Arbetade som kock i London. Han hade befunnit sig i området för att titta på Champions league-finalen på puben The Barrowboy and Banker. Han kom ifrån sina vänner när terroristernas skåpbil kraschade utanför Boro Bistro.

Frankrikes utrikesminister bekräftade på onsdagen att Belanger är en av de döda, uppger l’Express. Enligt France Info har kroppen identifierats med dna-teknik.

ALEXANDRE PIGEARD, 26, FRANKRIKE

Alexandre Pigeard.

Arbetade som servitör på Boro Bistro. Chefen för restaurangen uppger att Pigeard knivhöggs i halsen av terroristerna efter att de kraschat sin skåpbil vid platsen, skriver BBC.

XAVIER THOMAS, 45, FRANKRIKE

(Ej officiellt bekräftat)

Xavier Thomas från Frankrike tros ha blivit det åttonde dödsoffret för terrorattacken. Han rapporterades saknade efter dådet, och sent på tisdagen hittade polisen en kropp i Themsen som tros vara Thomas. Formellt har han ännu inte identiferats, men familjen är underrättad, enligt polisen.

Xavier Thomas flickvän var också på bron vid attacken och skadades allvarligt.

IGNACIO ECHEVERRÍA, 39, SPANIEN

Ignacio Echeverría.

På onsdagseftermiddagen bekräftade den spanska regeringen att bankmannen Ignacio Echeverría är ett av dödsoffren för terroristerna. Den 39-årige spanjoren dödades då han, efter att ha blivit vittne till hur en eller flera av terroristerna knivattackerade en kvinna, sprang till kvinnans försvar och gick till motattack med sin skateboard.

Två vänner som var med Ignacio Echeverría vid Borough Market klarade sig oskadda.


  • Geoff Ho, journalist. Knivhöggs enligt Metro UK i halsen när han försökte hjälpa en skadad dörrvakt. Journalist på Sunday Express.

  • Oliver Dowling, Nya Zeeland, och Marie Bondeville, Frankrike. Par som vårdas på University of London Hospital.

Foto: PRIVAT
Geoff Ho, Oliver Dowling och Marie Bondeville
  • Candice Hedge, 31, Australien. Åt middag med sin pojkvän när hon knivhöggs i halsen, uppger Brisbane Courier Mail. Skriver på Facebook att hon skadats men ”mår okej”. Australiens premiärminister har bekräftat att en australier skadats i dådet.

  • Fyra poliser. En av de som knivhöggs vid Borough Market var en manlig polis vid den brittiska transportpolisen som försökte ingripa. ”Han fick skador i huvudet, ansiktet och benen. Skadorna ska vara allvarliga men inte livshotande”, skriver den brittiska transportpolisen i ett pressmeddelande. Utöver honom skadades också tre poliser från Metropolitan Police vid attacken. En av dem spelar rugby och skadades när han tacklade en av attentatsmännen.

  • Fyra fransmän. Franska regeringen bekräftar att fyra av de som skadats vid terrordådet är fransmän.

  • En spansk medborgare. En spanjor har skadats enligt spanska ambassaden och BBC, men uppges inte vara livshotande.

  • Två tyskar. Har bekräftats skadade av Tysklands inrikesminister.

  • Man med skottskada. En man har skjutits i huvudet och vårdas på sjukhus, men har inte livshotande skador enligt BBC. Mannen träffades av en förlupen kula när polisen sköt mot gärningsmännen.


SÅ GICK TERRORATTACKEN TILL:

ARTIKELN HANDLAR OM