Föräldrarna till mordanklagade barnen kritiserar utredningen

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

Fyra år gamle Kevin hittades mördad utanför Arvika i augusti 1998.

Bröderna Robin och Christian, näst intill jämnåriga med Kevin, erkände till slut mordet efter månader av förhör.

Nu går deras mamma ut och kritiserar utredningen.

– Det är ofattbart hur de kan lösa en så här stor grej på sådana grunder, säger hon till SVT.

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Platsen där Kevin hittades.

Föräldrarna har tidigare accepterat det utfall som utredningen fick. Men efter en granskning av fallet som DN gjorde, samt SVT:s dokumentär som kommer att sändas i tre delar, väljer de nu att prata om händelsen.

De två anklagade brödernas pappa Weine och mamma Annika berättar om telefonhot och meddelanden som sönerna har fått ta emot på sociala medier. Därför är de också oroliga för hur deras barn ska bli bemötta efter att föräldrarna uttalar sig om det omskrivna fallet.

– Varför jag sitter här i dag beror på att mina barn vill det här. Då ställer jag upp för mina barn, berättar Weine för SVT.

”Jag får inte ihop det här”

De båda föräldrarna säger att de, trots att de accepterat polisens version av händelseförloppet, hela tiden haft en känsla av att något inte stått rätt till i utredningen.

– Båda mina barn har ju levt med en känsla som de har satt ord på till mig på olika sätt. ”Jag får inte ihop det här, det kan inte ha varit så här, varför blev det så här mamma”, de orden har etsat sig fast. Vad var det egentligen som hände? frågar sig mamma Annika.

Saknas teknisk bevisning

Kritiken innefattar det faktum att Robin och Christian, som vid tiden för dådet var fem och sju år gamla, inte hade någon advokat som satt med vid förhören. Föräldrarna ska inte heller ha fått närvara. Annika beskriver känslan när hennes söner satt bakom en stängd dörr som att hon ”kände sig helt hjälplös”.

Dessutom saknas teknisk bevisning vid mordplatsen, så som dna eller fingeravtryck som skulle kunna koppla bröderna till dådet.

– Det är ofattbart hur de kan lösa en så här stor grej på sådana grunder, säger Annika.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Arvika