Elise fick kemisk brännskada av eterisk olja

Av: Jonna Claesson

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Privat/Facebook
Varning för starka bilder

Elise Nguyen från Wisconsin i USA fick kemiska brännskador efter hon solat med eteriska oljor på kroppen. Nu vill hon varna andra.

Nu när sommaren närmar sig och vädret blir finare, så vill jag bara att alla ska vara medvetna om det här”, skriver hon i ett inlägg på Facebook.

Elise Nguyen från Wisconsin, USA, hade använt en eterisk olja på kroppen vid ett yogapass. Någon timme senare gick hon och solade solarium. Det hon inte visste var att det skulle ge henne andra och tredje gradens brännskada på både handleder och hals, skriver Buzzfeed.

Elise varnade för användningen av eteriska oljor i kombination med solljus i ett Facebookinlägg den 16 april.

”Den 25 mars applicerade jag Doterras eteriska oljor på mina handleder och min hals innan ett yogapass. En timme efter passet gick jag och solade eftersom jag ska till Jamaica på bröllop snart. Nästa dag märkte jag att min hud var irriterad där jag haft oljan. Först trodde jag min hud reagerade på ett nytt tvättmedel. Nästkommande dagar fick jag hemska blåsor på grund av kemiska brännskador”, skrev hon.

Hudläkaren Diane Madfes på Mount Sinai hospital i New York menar att det troligtvis var oljor från citrusfrukterna som orsakat reaktionen på Elises kropp.

– De behöver inte vara i produkter för att vara skadliga. Det kan bara vara vanlig citrus – citroner, lime och apelsiner, säger hon till Buzzfeed.

Och svetten från yogaklassen gjorde inte bättre för huden.

– Normalt när du svettas, avdunstar de salta dropparna så småningom. Men när du använder eteriska oljor på koppen blir det som en försegling, vilket också kan vara irriterande för huden.

”Klandrar inte företaget”

Elise skriver i sitt facebookinlägg att det finns en varning på förpackningen där det står att man ska undvika solljus upp till 12 timmar efter användning men att varken hon eller hennes yogainstruktörer har vetat om det tidigare.

"Jag klandrar inte företaget, det här var mitt eget jävla fel. Men ingen jag har pratat med hade någon aning om att det här kunde hända."

Elise Nguyens Facebookinlägg har i skrivande stund delats över 141 tusen gånger. Nu hoppas hon att ingen annan ska råka ut för den smärta som hon utsattes för.

"Nu när sommaren närmar sig och vädret blir finare, så vill jag bara att alla ska vara medvetna om det här. Snälla, läs på etiketterna på alla produkter du har på din hud. Jag önskar inte någon det jag har gått igenom, det har varit ett helvete."

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN