Roger Haddad

IS-sympatisör friad från terrorbrott – kan inte utvisas

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Mannen vill ”utföra jihad” och åtalades för terrorbrott i Malmö.

Den 30-årige syrierna friades från misstankarna men togs direkt i förvar i väntan på utvisning på Säpos beslut.

Nu har han satts på fri fot – för att utvisningen inte går att verkställa.

Den 30-årige syriske mannen kom till Sverige med fru och barn 2015. I kommunikation med sina anhöriga säger mannen att han rest till Europa ”för att utföra jihad” och han är ”statens soldat”.

Hösten 2016 brandbombades en shiamuslimsk samlingslokal i Malmö. Terrorsekten IS tog på sig dådet som 30-åringen i slutet av mars åtalades för. Han friades i tingsrätten från misstankarna om terrorbrott.

”Det framstår som uppenbart att NN sympatiserar med IS, något som talar för att han kan ha motiv att anlägga branden, men inte bevisar att han gjorde det” skriver tingsrätten i domslutet, uppger Sydsvenskan.

Omhändertogs efter Säpo-beslut

I stället för att lämna rätten som en fri man omhändertogs 30-åringen omedelbart av Säkerhetspolisen (Säpo) och sattes i myndigheternas förvar.

Anledningen var att Säpo bedömde honom som ”alltför farlig för att få vistas i Sverige”. Därför beslutade de om att be om ett utvisningsbeslut för mannen enligt lagen om särskild utlänningskontroll, skriver Dagens Nyheter.

Men under fredagen släpptes 30-åringen på fri fot, skriver Sydsvenskan.

– Jag har fått bekräftat att han nyligen har släppts, säger mannens advokat Lars Edman till TT.

Anledningen till att han släppts på fri fot uppges vara att han inte kan utvisas – trots att han vill lämna landet, enligt Sydsvenskan.

Haddad (L) kräver översyn

Simon Bynert, pressekreterare vid Säpo, säger till TT att han inte kan uttala sig om ett enskilt ärende. Han säger att generellt är det så med utverkningsbeslut att om det saknas förutsättningar att verkställa det kan man inte längre hålla personen i förvar.

Liberalernas rättspolitisk talesperson Roger Haddad uppger i ett pressmeddelande att han ”reagerar” på uppgifterna om fallet med den 30-årige syrierna som bedöms som farlig men inte kan utvisas:

– Myndigheterna borde överväga fler åtgärder om restriktion om det stämmer att personen enligt Säpo utgör en säkerhetsrisk, det föreligger ett systemfel i Sverige om vi med denna information ändå tvingas släppa ut honom på våra gator, regelverket måste isåfall omgående ses över, till exempel regler för längre förvarstider, säger Roger Haddad i pressmeddelandet.

Diskuterar ”ovanlig lösning”

Han kräver nu att regeringen och myndigheterna ”agerar för att förhindra och förebygga att denna person begår några brott eller på olika sätt stöttar terrorism”.

Aftonbladet har sökt inrikesminister Anders Ygeman men han vill inte kommentera.

Vad som nu händer med 30-åringen är oklart. Men mannens advokat Lars Edman har redan innan beskedet om att 30-åringen släpps fri sagt till DN att han tillsammans med Säpo har diskuterat en ”ovanlig” lösning i ärendet.

– Det skulle kunna gå till så att Säkerhetspolisen skjutsar honom till Kastrup och ser till att han går på planet, sa Lars Edman till DN.

30-åringen, som vill lämna Sverige, skulle då flyga söderut, enligt Edman.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Så har Sverige drabbats av terrorn genom åren

ÄMNEN I ARTIKELN

Roger Haddad

Säpo

Malmö

Sverige

Anders Ygeman

Terrorism