Tokvädret: Tromb, snö och rekordkall natt

avAdam Westin

NYHETER

Stefan Wedén i Kalmar satt i grävmaskinen och sorterade sopor när en tromb tornade upp sig.

I södra Sverige har det snöat och varit rekordkallt – dagar efter årets varmaste dag.

– Men i helgen gör värmen entré – för tredje eller fjärde gången i år, säger Kristoffer Molarin, meterolog på Foreca.

1 av 4

Den som ropade hej i helgen ropade för tidigt.

Efter årets varmaste dag i fredags (23,9 grader i Falun) har ishavsluft dragit in över landet och fört med sig snö och hagel där det nyss var försommar.

Stefan Wedén i Kalmar hamnade i en tromb när han satt och körde grävskopa på Moskogens avfallsanläggning utanför Kalmar. Han lyckades fånga fenomenet på film.

– Jag tyckte att det började yra mer sopor än vanligt runt omkring mig. Så jag vänder mig om, och precis utanför grävmaskinen är den här struten, säger Stefan Wedén.

Unikt snöväder

I morse hade det snöat flera centimeter på flera orter på Öland. Vilket är unikt för årstiden, enligt klimatologen Sverker Hellström.

— Vi hittar inte något exempel på att det har rapporterats om snö där tidigare. Det kan ha förekommit snö utan att man har rapporterat om det, men under alla omständigheter är det ytterst ovanligt, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, till Dagens Nyheter.

I natt var det 5 minusgrader i Linköping, vilket är den kallaste majtemperaturen som staden haft sedan 1935. De största solchanserna i landet just nu finns i Lapplandsfjällen.

Okristligt kallt

Inte bara klimatologerna höjer på ögonbrynen. På Twitter har Svenska kyrkan gått ut och fördömt den rådande decemberkänslan:

Det ostadiga vädret med regn och lokala snöbyar kommer att hålla i sig under veckan, men sen kommer vändningen.

– Till helgen så kommer mild luft att ta sig över landet och därmed gör våren och värmen återigen entré – för tredje eller fjärde gången i år, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca.

15 grader och sol

På lördag kommer det vara sol och temperaturer kring 15 grader i hela Götaland och Svealand, enligt SMHI:s prognos. Längs Norrlandskusten blir det ostadigare väder men med mildare temperaturer.

Enligt Kristoffer Molarin, meterolog på Foreca, verkar det som att våren den här gången är här för att stanna.

– Det ser inte ut som att det blir något bakslag. När värmen kommer nu till helgen så verkar det som att våren och värmen kommer kunna hålla emot, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca.

ARTIKELN HANDLAR OM

Foreca

Väder