”Sverige måste göra mer för att hitta mördarna”

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
John och Michele Sharp, föräldrar till Michael som blev skjuten i Kongo, riktar kritik mot svenska regeringen. Här med Ida Sawyer från Human Rights Watch.

Michael Sharp, 34, mördades tillsammans med Zaida Catalán i Kongo.

Nu vädjar hans föräldrar John Sharp och Michele Miller Sharp direkt till den svenska regeringen:

– Sverige måste göra mer för att mördarna ska kunna hittas.

Den 12 mars försvann de båda FN-experterna Zaida Catalan, 36, och Michael Sharp, 34, söder om staden Kananga i Kongo-Kinshasa. Trots att mycket tyder på att de mördades kort efter försvinnandet hittades kropparna först femton dagar senare i en ytlig grav.

Den kongolesiska regeringen pekade snabbt ut rebellgruppen Kamwina Nsapu som ansvarig för dådet. Men den video av avrättningen som släpptes har väckt fler frågor än den gett svar.

Bland annat hörs gärningsmännen tala lingala och franska, språk som talas inom landets regeringsarmé.

Vid sidan av den kongolesiska mordutredningen utreds fallet också av svensk polis och den amerikanska regeringen.

LÄS VIDARE

”Sverige inte med”

Men såväl Zaida Cataláns anhöriga som en rad organisationer, däribland Human Rights Watch, kräver också en särskild, oberoende FN-utredning om morden.

En sådan utredning kan bara bli verklighet om de berörda länderna, Sverige och USA, kräver det. Något som ännu inte har skett.

Nu vädjar också Michael Sharps föräldrar, John Sharp och Michele Miller Sharp, direkt till Sveriges regering att agera för en särskild utredning.

– Sveriges regering måste göra betydligt mer. Vi har hört från amerikanska kontakter att Sverige inte alls är med, säger John Sharp.

Kräver tydliga signaler

Den interna FN-utredning som påbörjats kommer bara att gå igenom vilka fel världsorganisationen har gjort sig skyldig till.

– Vi vill ha mer än så. Vill veta vem som utförde och beordrade morden, säger Michele Miller Sharp.

Aftonbladet möter paret på ett hotellrum i Stockholm. Vid sin sida har de Ida Sawyer, Centralafrikachef på Human Rights Watch. Hon har under tisdagen mött representanter för UD.

– Både Sverige och USA måste göra mer. Det vill vi se är tydliga signaler från båda länderna till FN:s generalsekreterare att man vill se en särskild utredning, säger Ida Sawyer.

Är frusterad

Ida Sawyer har arbetat i flera år i Kongo-Kinshasa, och träffat både Sharp och Catalán, innan hon tvingades att lämna landet i fjol.

– Vi är frustrerade, ju längre tiden går, desto större är risken att bevis göms undan och att vittnen tystas, säger Ida Sawyer.

Ida Sawyer efterfrågar en internationell utredning som består av personer med djup kunskap om Kongo och den extremt komplexa miljö som Catalán och Sharp verkade i.

Två män har åtalats för morden i Kongo-Kinshasa. Men Ida Sawyer betvivlar trovärdigheten i uppgifterna.

– Det finns en historia av politisk inblandning i rättssystemet. Och vi kan absolut inte utesluta att Kongos regering själv är inblandad. 42 massgravar har hittats i Kasaiområdet, i de flesta fall är det Kongos regeringsarmé som ligger bakom massakrerna.

”Det här tar tid”

När Aftonbladet når kabinettsekreterare Annika Söder uppger hon att Sverige senare på tisdagen kommer att ta upp frågan i FN:s säkerhetsråd.

– Vi kommer begära att FN:s generalsekretare skyndsamt ska lägga fram förslag på vad FN kan göra för att få klarhet i vad som har hänt, säger hon.

Varför kräver ni inte specifikt en oberoende utredning?

– De som jobbar med det här inom FN får bedöma exakt hur det ska ske. Vi vill se resultat.

Mer än två månader har gått sedan Zaida Catalán och Michael Sharp fördes bort. Varför har det tagit så lång tid för er att agera?

– Brott under så här svåra förhållanden tar tid, säger Annika Söder.

Varmt hjärta

Det finns uppgifter om att Sverige skulle ha bromsat kraven på oberoende FN-utredning.

– Det stämmer självklart inte. Vi har varit oerhört aktiva inom FN och vill ha klarhet i vad som har hänt. Att de som här skyldiga till det här ställs inför rätta.

John Sharp och Michele MiIller Sharp beskriver sin son som en person med ett starkt intellekt och ett varmt hjärta. En ung man som levde nära lokalbefolkningen och var mån om att alltid höra båda sidor i varje konflikt.

– Han kunde vandra i timmar genom djungeln för att komma fram och sätta sig under en bananplanta och lyssna på någon rebelledare, säger Michele Miller Sharp.

”På samma resa”

– Michael var respekterad, otroligt erfaren och väl förberedd för sitt uppdrag.

Michael Sharps föräldrar har varit i Sverige för att delta i Zaida Cataláns begravning. Under tiden som gått har de två familjerna kommit varandra nära.

– Vår gemensamma förlust har fört oss samman. Vi befinner oss på samma resa, säger John Sharp.

Publicerad: