7 anledningar till att äta mer ägg

Av: Aftonbladet

Publicerad:

Påsk är väl om något äggets högtid. Aftonbladet har pratat med dietisten Jennie Nyenvik om varför man ska äta mer ägg.

Om man tänker att det som finns i ägget ska kunna bli en hel varelse så inser man att det finns en hel del nyttigheter innanför skalet. Här är sju anledningar till att du borde äta mer ägg.

1. D-vitamin

D-vitamin bildas i huden när man är ute i solen – därtill är det en av få vitaminer vi faktiskt har svårt att få tillräckligt av här uppe i Sverige där solen sällan skiner. Och vi behöver det eftersom D-vitamin är viktigt för kalkbalansen i tänder och skelett, för immunförsvaret, för olika typer av sjukdomar och för att motverka depression. Just ägg är en toppenkälla för att få i sig D-vitamin.

2. Järn

Kvinnor behöver ofta få i sig mer järn – och då är det bra att äta ägg. I ägg finns gott om järn – till skillnad från exempelvis kvarg, ett bra livsmedel i övrigt, som knappt innehåller något järn alls.

3. Vitaminer och antioxidanter

Dessutom finns det mycket vitaminer i ägget. En av dem är E-vitamin, som även är en naturlig antioxidant. Den är viktig för att immunförsvaret ska kunna fungera. I ett enda ägg får man i sig en tredjedel av hela dagsbehovet av E-vitamin.

Och lika mycket selen får man i sig. Studier har visat att om man får i sig för lite selen ökar risken för bröst-, lever- och hudcancer. Dessutom är svensk kost traditionellt sett fattig på just selen – men inte ägg!

4. Folat

Folat är ett slags B-vitamin som är nödvändigt för att bilda nya röda blodkroppar. Brist på folat kan ge blodbrist och folat behövs också för att foster ska utvecklas normalt under en graviditet. Tur att det finns i ägg då.

5. Protein

Mindre otippat är att ägg är en bra källa till protein – särskilt för vegetarianer som inte har lika lätt att få i sig protein i sin dagliga kost. I vissa träningskretsar har det dock blivit vanligt att bara äta den proteinrika äggvitan och helt slänga äggulan. Gör inte det. Det är i äggulan alla andra nyttiga ämnen sitter – och dessutom en hel del protein.

6. Ingen risk för höga kolesterolvärden

Många har felaktigt hört att ägg inte är bra eftersom det innehåller mycket kolesterol. Det är fel. Det finns visserligen kolesterol i ägget, men det är inte samma typ av kolesterol som sätter sig i blodet. Så ingen anledning till oro!

7. Oändliga möjligheter

Ett ägg är perfekt att ta med sig i väskan och äta på väg hem från jobbet (även om diverse medresenärer i kollektivtrafiken kanske inte håller med), det är ett bra pålägg på mackan, om du kokar flera stycken en söndagkväll har du frukosten klar för hela veckan – och vem gillar inte lite omelett och äggtoddy till helgen?

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN